Regelmatig hoor ik van mensen dat ze niet altijd precies weten wat opstellingen zijn. Ze hebben er soms wel iets over gelezen en of gehoord, maar krijgen er geen beeld bij. Als we het over opstellingen hebben, dan hebben de meeste mensen weleens van familieopstellingen gehoord. Sommigen hebben bij familieopstellingen het beeld, dat ze dan met hun hele familie of gezin naar een avond gaan voor een opstelling. Anderen vinden het wat zweverig en begrijpen of geloven het niet, dat het helpend kan zijn.

Is het voor jou ook niet helemaal duidelijk?

  • Met welke vragen moet ik dan komen?
  • Moet het over mezelf gaan?
  • Gaat het alleen over problemen in de familie en of gezin?
  • Kan ik er wel iets mee?
  • Is het geen rollenspel?

Ik wil jullie graag meenemen in korte casussen van mensen die ooit een vraag bij mij hebben neergelegd of bij opstellingen avonden zijn geweest. Het gaat meestal om vragen, thema’s of problemen waar meer mensen in hun leven tegen aan lopen. Waarvan je denkt als je het leest: ‘oh, daar heb ik ook weleens last van’ of ‘had ik dit maar geweten, dan was ik wel gegaan’. Het gaat over vragen die je soms liever niet stelt, omdat jij je er voor schaamt of je niet kwetsbaar durft op te stellen. Het gaat heel vaak over patronen die op een gegeven moment niet meer werken in je leven of liever gezegd tegenwerken. Patronen die ooit goed waren en jou nu tegenhouden om te doen wat je graag wilt doen. Het gaat over thema’s die regelmatig terugkeren en waar je geen vinger achter krijgt. Het kost je veel energie en je wordt er niet echt blij van.

Over wat voor thema’s, problemen of klachten kan het dan gaan?

  • Ik ben altijd erg vermoeid en het kost me moeite om alle ballen in de lucht te houden.
  • Ik ben veel aan het aanpassen en pleasen.
  • Ik heb altijd de neiging veel te geven.
  • Ik word niet voldoende gezien en gehoord.
  • Ik kan van een mug een olifant maken en dit belemmert me.
  • Ik hoor vaak een kritische stem in mezelf die me tegenhoudt.

In ons alledaagse leven zijn we niet altijd met aandacht bezig wat we doen. We leven en werken vanuit de automatische piloot. De beslommeringen van alle dag in de westerse wereld maken ook dat we hier niet voldoende tijd voor vrij maken en nemen. Vaak komt er een moment dat het niet meer gaat, waarvan je diep van binnen al langer weet er iets mee te moeten om het te kunnen veranderen. Dan begint de zoektocht, welke vorm of methode past goed bij me om te kijken naar jouw vraagstuk.

Wellicht brengen deze korte verhalen jou bij de beslissing om te kiezen voor opstellingen.

Ben jij ook iemand die altijd voor een ander klaarstaat?

Lyn is een mooie jongedame die enthousiast, vlot en een ingenomen persoonlijkheid heeft. Ze kan veel aan en doet graag wat voor een ander. Mensen benaderen haar ook vaak om klussen op het werk of thuis even te doen en ze weet het eigenlijk ook altijd goed te regelen of af te ronden. De laatste periode merkt ze dat ze moe is, snel geïrriteerd en vindt het niet fijn dat ze altijd maar bij haar komen. Mensen begrijpen haar irritaties niet en vinden het lastig om ermee om te gaan. 

Als jong kind en oudste van een gezin met zorgen en nog 3 kinderen was zij altijd de sterke en moest moeder helpen en ondersteunen. Moeder vond de zorg van de kinderen zwaar en legde dit jong al deels op het bordje van Lyn. Lyn heeft van jongsaf aan al een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze sloot haar hart, haar behoeften als kind kreeg ze niet voldoende en ging ontzettend hard werken om toch wat aandacht te krijgen. Helpen, zorgen voor een ander, sterk zijn en jezelf niet op de eerste plaats zetten is een eerste antwoord van haar op een situatie in het hier en nu. Herken jij ook zo’n soort verhaal? Heb jij ook de neiging om verantwoordelijkheid van een ander op je te nemen? Vind je het lastig om je grenzen aan te geven? Durf je gemakkelijk nee te zeggen?

 

Vind je het lastig jezelf te zijn in verschillende situaties?

Jelte een zachtaardige en ingetogen man van middelbare leeftijd. Jelte is een man van weinig woorden en erg zorgzaam. In gesprekken kan Jelte wegdromen en hoort niet altijd goed wat er gezegd wordt. Zijn vrouw klaagt, dat ze zich niet altijd gesteund voelt en zijn zorgzaamheid soms benauwend vindt. Ze hebben hier ook wel woorden over en Jelte begrijpt dan niet waar het eigenlijk over gaat. Hij keert zich naar binnen en trekt zich terug. Ditzelfde gedrag gebeurt in een groep, op het werk en bij groepen mannen onderling. Jelte kent dit gedrag van zijn vroege jeugd. Hij verloor zijn vader op 9-jarige leeftijd. Hij was de oudste van een gezin van 3 kinderen.

Na het overlijden van vader werd er weinig gesproken over vader. Moeder was erg verdrietig en had weinig aandacht voor de kinderen. Jelte voelde zich alleen en trok zich terug op zijn slaapkamer. De kinderen voelden geen ruimte bij moeder voor de rouw om het verlies van hun vader. Moeder zag Jelte als haar partner en vond het niet leuk toen Jelte uit huis ging om elders te gaan studeren. Jelte voelde zich schuldig om zijn moeder te verlaten. Het schuldig voelen t.o.v. moeder is altijd blijven sudderen en popt regelmatig op. Vind jij het lastig om jezelf te zijn in verschillende situaties? Ben je veel aan het dagdromen? Kun je moeilijk de aandacht bij gesprekken houden? Voel jij je schuldig t.o.v. één van je ouders?

Ben jij iemand die altijd de controle wil houden?

 Anne een jonge dame die hard werkt en alles goed onder controle heeft. Ze zit strak in haar lijf en ziet er rigide uit. Ze wil alles erg goed doen en heeft er veel last van als ze een fout maakt of dat zaken verkeert lopen. Ze kan zich dan behoorlijk kwaad maken en geïrriteerd reageren. Diep van binnen is ze boos op haarzelf. Als anderen haar feedback geven, dan voelt ze zich persoonlijk aangevallen en wordt dan snel emotioneel of heel kwaad. Vroeger deed ze het thuis bijna nooit goed. Er was altijd wel iets om een opmerking over te maken. Anne ging steeds harder werken om waardering te krijgen. Wanneer ze iets moest doen, werd het amper uitgelegd en haar ouders verwachten dat ze het dan gewoon goed deed. Het zit in haar genen om het altijd goed te willen doen om kritiek te voorkomen. Ze wordt weleens moe van haar zelf. Het maakt haar verdrietig en heeft sombere gedachten. Word jij ook wel moe van jezelf? Ben je bang om kritiek te krijgen?

Ben jij iemand die vaak bemiddeld in contacten?

Silke is een vrouw van middelbare leeftijd die het fijn vindt, dat mensen in harmonie met elkaar omgaan. Ze is erg sociaal, leeft met iedereen mee en is oprecht betrokken.  Op haar werk, in haar naaste woonomgeving, familie en eigen gezin is ze een geliefd persoon. Ze zoekt weinig het conflict op en is altijd druk bezig dat iedereen het goed heeft met elkaar. Ze heeft hier een antenne voor ontwikkeld. De laatste tijd merkt ze dat ze het soms lastig vindt om er altijd tussen te zitten om de harmonie te bewaren op haar werk en privé. Ze wordt er moe van, want het brandje blussen gaat niet over het feit dat zij het probleem heeft gecreëerd. Eigenlijk is ze altijd bezig met andermans zaken. Ze raakt er ook vaker geïrriteerd van, het maakt haar somber en het geeft haar stress. 

Ze begint meer tegen zaken op te zien en wil niet altijd meer deelnemen aan de activiteiten in haar leefomgeving. Slapen gaat moeizamer, omdat ze aan het malen is. Ze is er inmiddels wel achter gekomen, dat ze het bemiddelen al kent vanuit haar jeugd. Haar ouders hadden vaak onbedoelde ruzies, het ging nergens over en de sfeer in huis was dan te snijden. Als kind was ze altijd aan het bemiddelen tussen haar ouders om de harmonie thuis te bewaren. Ze vond het wel altijd spannend, echter bemiddelen was de beste oplossing als kind. Anders bleef de sfeer grimmig en werd het niet bijgelegd door de ouders. Haar broertje en zusje reageerden meestal emotioneel, boos of verdrietig als haar ouders ruzie hadden. Als de ruzie van de ouders was geklaard, dan trokken zij zich terug om tot rust te komen. Er was dan geen oog voor hun kinderen. Silke moest dan haar broertje en zusje nog zien rustig te krijgen en hen troosten. Wie dacht om haar? Eigenlijk niemand op zo’n moment en ze voelde zich dan ook vaak eenzaam en alleen thuis. Herken je het verhaal van Silke? Sta jij vaak tussen de mensen in, voordat je het weet? Hoe ga jij met conflicten om? Durf je conflicten aan te gaan? Merk je dat je niet altijd meer met de problemen van de ander bezig wilt zijn? 

Herken jij je in één van deze korte verhalen? Wil je graag meer inzicht krijgen waarom je doet, zoals je doet? Vaak heb je er zelf geen weet van waar bepaalde patronen en gedragingen vandaan komen. Dit is de onbewuste stroom van je innerlijke leven en door opstellingen kan dit zichtbaar worden gemaakt. Wil je meer uitgebreide en algemene info over opstellingen en de verschillende mogelijkheden bij het Systemisch werk, dan verwijs ik je graag naar mijn website. Er staan onder het blog aanklik balken om naar de betreffende opstellingen pagina te klikken. Tevens een voor het gratis kennismakingsgesprek. Wil je liever gelijk even contact, voel je vrij: Pak de telefoon, schrijf een mail of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan bij mij.