Familieopstellingen in de praktijk van L.T Preiss

Familieopstellingen: een veel besproken nieuwe therapeutische methode, die problemen helder en oplosbaar maakt, niet door analyse of gesprekken, maar door een moeilijk te verklaren, onbewuste werking op ‘zielsniveau’. Psychische problemen vinden vaak hun diepere oorzaak in familieproblemen en familiegeheimen, soms zelfs voorgaande generaties. Bij een familieopstelling worden mensen zonder kennis van de kwesties die er spelen, en een ruimte opgesteld als representanten van de cliënt en zijn relaties. Zij komen dan in contact met diepe lagen van de betreffende problematiek. Er ontstaat een niet rationeel verklaarbaar ‘weten’ dat dikwijls tot een snelle oplossing van het probleem van de cliënt leidt.

Als ik mijn ogen sluit kan ik je zien van Ususla Franke

Opstellingen in individuele therapie Familieopstellingen ontwikkelen zich voortdurend en een belangrijke richting  daarin is de toepassing in één-op-één situaties. Ursula Franke, een doorkneed therapeute die als één van de eersten met opstellingen in haar therapiepraktijk werkte en daarop promoveerde, heeft jarenlange ervaring en ontdekkingen in individuele opstellingen te boek gesteld. Stap voor stap beschrijft ze de vele mogelijkheden en overwegingen bij familieopstellingen in individuele therapie. Opstellingen in de verbeelding Een bijzondere en effectieve vorm van opstellingen die Ursula heeft ontwikkeld zijn de opstellingen in de verbeelding. De cliënt stelt zich, begeleid door de therapeut, innerlijk een opstelling voor. Ursula beschrijftt daarbij haar eigen houding en werkwijze, een bijzondere combinatie van denken en invoelen, waarbij ze ook haar eigen lichaam als resonerend orgaan voor de dynamiek bij de cliënt gebruikt.  Zo bouwt de cliënt, onder begeleiding van de therapeut, stap voor stap een opstelling en interventies op. Een boek dat nieuwe ideeën en wegen opent en daarmee een verrijking is voor ieder die opstellingen al kent en toepast.

Conflictoplossing door familieopstellingen van Marlies Holitzka en Elisabeth Remmert

Dit boek behandelt vooral conflicten en problemen binnen de familie, en met name tussen ouders en kinderen. Een familie wordt door Bert Hellinger als een systeem gezien waarin één radertje het geheel kan doen vastlopen. Door dit systeem voor de cliënt zichtbaar te maken ontstaat inzicht in de verborgen dynamiek van deze familiebanden. Het boek is niet alleen bruikbaar voor therapeuten maar ook voor iedereen die inzicht wil krijgen in de werking van familieopstellingen. Het boek bevat heldere en klare taal, en is ook voor niet therapeutische geschoolden heel goed te begrijpen.

Familieopstellingen voor paren van Marlies Holitzka en Elisabeth Remmert

De invloed van familie-netwerken op relaties. Een praktijkboek gebaseerd op de systemische familie-therapie van Bert Hellinger. Er wordt uitgebreid ingegaan op de problemen die bij relaties kunnen ontstaan en hoe opstellingen in de ruimte daar inzicht in kunnen geven. Net zoals in het eerste boek worden er veel praktijkvoorbeelden beschreven met suggesties voor oplossingen.

Zelfs als het me mijn eigen leven kost “Systeemopstellingen met ziekten en aanhoudende symptomen” van Stephan Hausner

Dit boek spreekt voor zich. Stephan Hausner laat met talrijke voorbeelden zien hoe chronische ziekten en langdurige symptomen verband kunnen houden met verborgen dynamieken in families. Veelal is de patiënt zich van deze verbanden niet bewust. Opstellingen zijn een methode om deze verbanden aan het licht te brengen waarna de patiënt in vele gevallen verlichting vindt in het omgaan met de ziekte of er verbeteringen optreden en zelfs symptomen en ziekte geheel verdwijnen. Dit boek leest makkelijk, zoekt niet naar verklaringen maar prikkelt, in de vele voorbeelden, de lezer tot een nieuw perspectief op ziekte en gezondheid.

Lichaams- en symptoomopstellingen “Geef je lichaam een stem” van Christi Lieben en Christa Renokiner Voor velen van ons moet het lichaam gewoon functioneren. Verstoringen worden vaak lange tijd genegeerd, totdat op enig moment de pijnen of ziekten uit de hand lopen. Met zorgvuldige lichaams- en symptoomopstellingen kunnen we de boodschappen van het lichaam begrijpen. De auteurs laten ons delen in hun jarenlange ervaring met het werk van verdiepte lichaamskennis. Ze staan voor de overtuiging dat geest en lichaam partners met gelijke rechten zijn, die op de weg van het leven een eenheid kunnen vinden die tot genezing leidt. Voor het samenspel van geest en lichaam op de weg naar integratie kunnen opstellingen het begin zijn van heilzame processen. Ze bieden mensen die door ziekten getroffen zijn een nieuwe visie op de oorzaken en achtergronden van hun ziekten, en deskundigen krijgen heel veel therapeutische suggesties. ‘Bereid je maar voor! Want let op: je lichaam leest mee! Per slot van rekening hebben we het meestal bij ons. En als je lichaam net zoveel op zichzelf betrekt als het mijne toen ik dit boek las, als hij ook bij jou zoveel herinneringen, zorgen en hoop, pijn en ontroering en vergeten gewaande dingen in je bewustzijn laat komen, ga je een intensieve tijd tegemoet. Dit boek is met hart en verstand geschreven en daarom kan de hele mens meelezen.’ Matthias Varga von Kibéd

Beelden van de ziel “Over de werking van de ziel in sjamanistische rituelen en familieopstellingen” van Daan van Kampenhout

Daan van Kampenhout correspondeerde geruime tijd met Bert Hellinger (auteur van onder meer De verborgen dynamiek van familiebanden) over de relatie tussen sjamanistische genezingsrituelen en systemische therapie, en deze briefwisseling leidde uiteindelijk tot het schrijven van Beelden van de ziel, waarin het werk van Hellinger vanuit de optiek van het sjamanisme wordt behandeld. De theorie van systemisch werk wordt steeds verduidelijkt met praktische voorbeelden: 
- persoonlijke ervaringen van de auteur met rituelen in indianenreservaten in Noord-Amerika; 
- anekdotes uit zijn studies bij traditionele medicijnmensen en sjamanen; 
- ervaringen met cliënten en groepen, als begeleider van sjamanistische trainingen en seminars in familieopstellingen. 

Beelden van de ziel schetst een duidelijk beeld van het werkingsveld dat aan sjamanisme en systemisch werk ten grondslag ligt. 

’De hoofdstukken die je mij hebt toegezonden beschouw ik als een belangrijke bijdrage tot het begrijpen van de werking van de ziel in familieopstellingen. Je hebt antwoorden gevonden op vragen die mij al lang bezighouden. Sommige ervaringen zijn nu tenminste eindelijk te begrijpen. Dit wordt een bijzonder boek!’ schreef Bert Hellinger aan de auteur. 

Daan van Kampenhout (1963) studeerde bij verschillende traditionele sjamanistische leraren. Zijn ervaringen beschreef hij in Handboek sjamanisme en In de geest van het sjamanisme. Een Duitse vertaling van Beelden van de ziel is in voorbereiding.

De tranen van de voorouders “Opstellingen en rituelen bij collectieve trauma’s” van Daan van Kampenhout

Het thema van Daan van Kampenhouts nieuwe boek De tranen van de voorouders is het verwerken van collectieve trauma’s. Hoe ga je om met het leed van groepen mensen van wie de familie het slachtoffer is geweest van oorlog en geweld? In zijn boek put de auteur uit drie bronnen: sjamanisme, opstellingen en jodendom. Van Kampenhout (1963) is al vijfentwintig jaar intensief bezig met sjamanisme en geeft al meer twintig jaar sjamanistische trainingen in binnen- en buitenland.

Het door Bert Hellinger ontwikkelde concept van (familie)opstellingen verbond hij in zijn boek Beelden van de ziel op verrassende wijze met sjamanisme. Opstellingen, sjamanisme en jodendom hebben ogenschijnlijk weinig raakvlakken, maar alle drie gaan ze ervan uit dat de voorouders een belangrijke en nabije bron van kracht zijn; dat er verschillende zielen of zielenlagen zijn; dat niets en niemand in een vacuüm kan bestaan; en dat genezing van het individu de betrokkenheid vraagt van de gemeenschap. Uit een combinatie van deze drie disciplines ontstaan krachtige en helende groepsrituelen.

Slachtoffers en daders blijven altijd deel uitmaken van de geschiedenis van een collectief, hun stemmen blijven fluisteren, net buiten het bereik van ons gewone gehoor. Daan van Kampenhout laat zien hoe opstellingen en rituelen de deur openen naar het gebied van de collectieve ziel en helend werken op collectieve trauma’s.

Het weerbare kind “Traumawerk bij kinderen” van Peter Levine en Maggie Kline

Dit boek assisteert ouders en andere opvoeders bij het voorkomen en behandelen van trauma’s. Het is een praktische gids met voorbeelden die helpt bij het signaleren van stress en die de weerbaarheid van kinderen vergroot. Op deze manier kunnen zij gemakkelijker omgaan met een snel veranderende wereld waarin falen, prestatiedruk en turbulentie op de loer liggen. Levine en Kline bieden opvoeders eerste hulp bij de vroegste tekenen die een kind vertoont als het te veel negatieve prikkels te verduren krijgt. Zij laten zien dat een sterk negatieve prikkel het lichaam en het zenuwcentrum beïnvloedt, wat weer de evenwichtigheid en balans van een kind verstoort. Agressie, hyperactiviteit en depressie zijn dan het gevolg. Door middel van instrumenten die kunnen worden ingezet in de opvoeding, worden het zelfvertrouwen, de weerbaarheid en het gevoel van compassie van het kind vergroot. 

Peter Levine promoveerde in de medische bio-geneeskunde aan de universiteit van Californië; ook is hij afgestudeerd psycholoog. Hij ontwikkelde de Somatic Experiencing Technique en was stressconsultant voor de nasa. Maggie Kline heeft meer dan dertig jaar ervaring als lerares, familie- en kindtherapeut, schoolpsycholoog en ouder. Ze is oudgediende bij Levine’s professionele trainingsprogramma.

Het drama van het begaafde kind “Op zoek naar het ware zelf” van Alice Miller

Tussen de eerste publicatie van Het drama van het begaafde kind (1981) en deze bewerkte aangevulde editie liggen vijftien jaar van ervaringen. Ervaringen van de schrijfster met haar eigen therapie en met andere moderne therapeutische methoden, en ook ervaringen met de levensgeschiedenissen van de lezers die haar hebben geschreven en wier aantal zij op enkele duizenden schat. In de tussentijd heeft zij onderzoek gedaan naar de kinderjaren van tal van personen, en dat leidde tot nadere precisering van eerdere inzichten, die ze in dit boek met tal van voorbeelden documenteert en illustreert. De schrijfster houdt zich bezig met de gevolgen van verdringing op persoonlijk en sociaal gebied, met de oorzaken van krenkingen in de kindertijd en het voorkomen daarvan, en ten slotte met de recente, nieuwe mogelijkheden om de gevolgen van vroege traumatiseringen op te heffen.

De maskermaker ”Systemisch Werk en de Karakterstructuren” van Wibe Veenbaas 

De Maskermaker gaat over systemisch werk in combinatie met lichaamswerk. Bij het werken met familieopstellingen (constellaties) zijn de karakterstructuren en maskers zowel een diagnostisch instrument als een therapeutische ingang. De achtergrond van de basale levensthema’s waarin mensen kunnen vastlopen wordt belicht en er wordt aangegeven hoe met de bijbehorende blokkades kan worden gewerkt.
De voorbeelden, gedichten en verhalen raken aan de essentie.
De Maskermaker een boek over het landschap van de ziel.

Het helende verhaal van Joke Goudswaard

Een boek over het werken met de kracht van verhalen in therapie, coaching en training. Hoe werk je zo met metaforen dat ze een toegang zijn tot de verborgen kamer in iemands persoonlijk verhaal? 

Dit boek is bedoeld voor therapeuten, begeleiders en trainers die zich willen scholen in het werken vanuit het narratief klimaat. Het ambacht willen verbinden met de mystieke ruimte. Een ambacht met hart en ziel.

Ithaka van Wibe Veenbaas

 

Passe-partout van Wibe Veenbaas

Passe-partout is een studieboek en naslagwerk voor iedereen die zich bezighoudt met de persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen. Het gedachtegoed van Phoenix Opleidingen en de kaders die we in onze opleidingen gebruiken komen in dit boek uitgebreid aan bod, van theoretische concepten en grote thema’s zoals de gelaagdheid van leren, leven, groei, ontmoeting en ethiek tot aan tal van kleinere kaders over de ambachtelijke aspecten van ons vakgebied. Daarbij hebben we ons laten voeden door verschillende stromingen en filosofieën en door alle ervaringen die we de afgelopen jaren in het werken met onze cursisten, cliënten en met elkaar hebben opgedaan. Passe-partout is een praktisch en toegankelijk standaardwerk, vol van doorleefde kennis. De inrichting van het boek maakt het mogelijk om verbanden tussen professionele onderwerpen op het spoor te komen en deze in samenhang te bestuderen.

 

Een koelkast vol familie ”Eetpatronen ontrafelen met voedingsopstellingen” van Thorsten Meininger

Achter eten gaat vaak veel meer schuil dan alleen onszelf voeden. Voeding kan een goede dekmantel zijn voor verdriet, angst, boosheid of pijn. We gebruiken voeding dan om ons te verdoven, ons onwetend te houden of om een valse grip op het leven te houden.
Op deze manier kunnen we belemmerende voedingspatronen ontwikkelen. We eten bijvoorbeeld om leegte op te vullen of om rustig te worden. Of we proeven niet wat we eten, kunnen niet stoppen met eten of drinken of voelen niet wat we nodig hebben. Maar ook kunnen patronen ontstaan waarbij we bijvoorbeeld niet kunnen eten in aanwezigheid van anderen, geen rode of gele dingen kunnen eten, per se koffie moeten drinken, of per se géén koffie willen drinken.

Als we kunnen ontdekken wat er onder onze relatie met voeding ligt, kunnen we toegang krijgen tot onbewuste delen in onszelf, waarna die niet langer ondergronds hoeven te blijven en we vrijer worden in onze omgang met voeding. Voedingsopstellingen zijn een geschikte methode om de achterliggende oorzaken van voedingspatronen te ontrafelen. Vaak blijken onbewuste (familie)geschiedenissen aan de basis van onze eetgewoonten te liggen.

Thorsten Meininger en Josienna Davidse hebben opleidingen gevolgd op het gebied van natuurgeneeskunde, natuurvoeding en psychologie. Sinds 2008 geven zij voedingsopstellingen.

Familieopstellingen met kinderen en jongeren ”Oplossen van trauma’s bij kinderen door systemisch werken” van Ingrid Dykstra 

Ingrid Dykstra laat in Familieopstellingen met kinderen en jongeren zien hoe je – in groepsverband of individueel – met verschillende leeftijdsgroepen te werk gaat.

Psychische problemen, eetstoornissen of ander ongewoon gedrag van kinderen en jongeren wijzen op een verstoring van de ‘orde’ op zielsniveau.Een oplossing van deze problemen komt vaak pas in zicht als het kind op een dieper, onbewust niveau wordt aangesproken. Ingrid Dykstra laat aan de hand van vele voorbeelden uit haar praktijk zien dat het werken met familieopstellingen een uitstekende methode is om kinderen en jongeren op dat niveau te benaderen. Sterk invoelend beschrijft zij hoe je met de verschillende leeftijdsgroepen te werk gaat en wanneer je beter in groepen of individueel kunt werken. Psychologen, kinderen- en gezinstherapeuten krijgen waardevolle suggesties voor het werken met de systemische gezinstherapie. Ouders wordt in dit boek een heel andere kijk geboden op de problemen van hun kinderen.

Kind en familielot ”Het gedrag van kinderen begrijpen vanuit systemisch perspectief” van Ingrid Dykstra

Soms is het gedrag van kinderen, niet van het kind. Soms draagt het kind het lot van de familie.

Wanneer kinderen emotioneel of fysiek uit hun evenwicht raken ontstaan er waarnemings- en ontwikkelingstoornissen, ook wel ‘opvallend gedrag’ genoemd. Op een heldere en invoelende manier maakt Ingrid Dykstra duidelijk hoe kinderen vaak gebonden zijn aan een werkzaam familielot.

ieder mens is verbonden met zijn eigen systeem en zijn lot, en ieder mens wordt door een meestal verborgen ordening bestuurd. Zodat er een evenwicht in dit systeem blijft. Ongeacht hoe het er aan de buitenkant uitziet. Zo leert Ingrid Dykstra in dit boek om heel anders naar mensen en hun lot kijken en ook op een heel andere manier behulpzaam te zijn. 

Relevant voor ieder die met kinderen werkt of kinderen opvoedt.

”Je komt zo dicht bij de essentie, de verborgen liefde die ook in moeilijke kinderen aanwezig is, maar die zich vaak door de omstandigheden waaraan ze zijn overgeleverd, uit in wat er aan de oppervlakte uitziet als gestoord gedrag.
Met liefde voor alle lotgenoten, zowel het kind als de ouders, met een diep weten en met een schat aan rijke ervaring lukt het je om het kind en zijn ouders op een weg te voeren, waarbij ze zich uit de banden van een vroeger familielot kunnen bevrijden. Daarbij bewonder ik zowel je moed als ook de behendigheid waarmee je werkt.
Eigenlijk vertel je alleen maar verhalen, spannend en direct het hart rakend. ”Aldus Bert Hellinger in het voorwoord.

 

Je hoort bij ons ”Systemisch denken en handelen voor ouders, leraren en leerlingen” van M. Franke-Gricksch

In dit boeiende verslag beschrijft de auteur vanuit haar rijke ervaring als lerares en therapeut hoe systemische ideeën ingang vinden in het onderwijs. Dit maakt fundamenteel nieuw en effectief leren mogelijk en bevordert de creatieve samenwerking van leraren, leerlingen en ouders. De auteur benadert de betrokkenen niet als op zich zelf staande individuen, maar als levende onderdelen van hun familie, van verschillende groepen en contexten.

Zij laat zien hoe mensen en hun omgeving elkaar voortdurend wederzijds beïnvloeden en doen veranderen. In deze systemische denkwijze verbindt zij het werk van Bert Hellinger, dat gaat over de kracht van de binding aan de herkomstfamilie, met verschillende andere beginselen van de systemische therapie. De voorbeelden zijn ontleend aan de dagelijkse onderwijspraktijk. Vooral fascinerend is de bezieling van de kinderen en de rijkdom aan ideeën, waarmee zij het systemisch handelen toepassen. Ook lezers voor wie deze benadering nieuw is, worden gegrepen door de krachtige effecten van het systemisch denken en handelen. Inspiratie voor het creëren van een nieuw pedagogisch klimaat!

De kunst van het helpen van Bert Hellinger

Wat is het helpen dat ook werkelijk helpt?

De kunst van het helpen onderzoekt deze vraag. Helpen is een kunst en een kunde en in dit boek staan talloze recepten en tips om deze kunst te verfijnen. Hellinger gaat uitvoerig in op de innerlijke processen van de professionele helper, op de vijf principes van helpen en op de valkuilen die we als helper tegen kunnen komen.

Zijn fenomenologische benadering en familieopstellingen zijn in hoog tempo bekend geworden in vele landen van de wereld. De laatste jaren verbreedt Hellinger zijn aandachtsterrein tot voorbij dat van de therapie. Meer en meer betreedt hij het pad van wat hij noemt: ‘de toegepaste filosofie’. Vandaar uit verkent hij processen als verzoening en helpen. Een boek dat verrassend anders is en de lezer prikkelt om verder te denken.

Emotioneel & Reichiaans Lichaamswerk van N. Totton

Het basisprincipe van Reichiaans lichaamswerk is dat leven energie betekent. Wanneer energiestromen worden geblokkeerd, ontstaan problemen, die zich psychisch, maar ook lichamelijk kunnen uiten. De auteurs passen de principes van Wilhelm Reich reeds jaren toe in hun psychotherapeutische praktijk in Leeds en maken ze in dit boek voor een groter publiek toegankelijk. Gebeurtenissen die plaatsvinden op de weg naar volwassenheid, leiden tot blokkades – verkrampingen – die zorgen dat de levensenergie niet meer vrijelijk door het lichaam kan stromen. Afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin iemand zich bevindt, zetten deze blokkades zich vast in bepaalde segmenten van het lichaam, zoals hoofd, mond, hart of buik. De lichaamspantsering die zo ontstaat, bepaalt volgens Reich onze karakterstructuur. Reichiaans lichaamswerk is erop gericht iemand bewust te maken van deze blokkades, om zo de levensenergie op een effectievere wijze te kunnen gebruiken. Een helder en uitvoerig overzicht van het Reichiaanse gedachtegoed. Niet eenvoudig, maar door de vele oefeningen en voorbeelden praktisch genoeg om een relatief breed publiek te kunnen boeien.