Opstellingen voor Familie, Relatie & Werk – Patronen doorbreken

“Vrijheid is niet hetzelfde als ongebondenheid. Vrijheid is het vermogen om keuzes te maken en je aan datgene te binden wat het beste voor je is”.

 

Wij mensen hebben allerlei patronen in ons leven, waar we ons vaak niet eens bewust van zijn. Vaak gaan dingen automatisch, omdat we er niet stil bij staan. De meeste patronen zijn ook handig, geven een structuur in ons leven waardoor we goed kunnen functioneren. Er zijn ook patronen die ons belemmeren in ons dagelijks leven, op het werk en of privé. Erg lastig om deze patronen te veranderen of kwijt te raken. Vaak gaat het over levens- en persoonlijke vraagstukken, waar we zelf niet echt uit kunnen komen. We begrijpen niet waar het gedrag vandaan komt? We hebben er een vervelend gevoel bij? We krijgen problemen op het werk en of privé? Onbedoelde ruzies komen vaker voor? Jeugdherinneringen komen steeds vaker terug. We vinden het lastig keuzes te maken over grotere zaken in de persoonlijke of relationele sfeer. We worden er boos, verdrietig, moe en of somber van.

We willen graag meer inzicht krijgen hoe we met conflicthantering omgaan binnen familie, gezin, relaties, werk en contacten. We willen graag meer zicht krijgen hoe we met onze eigen grenzen moeten omgaan. Wanneer zeg ik nee? Wanneer ga ik ja zeggen?

 

Het werken met individuele opstellingen of in groepen kan erg verhelderend werken om zicht te krijgen op je innerlijke leven. In opstellingen zie je de innerlijke dynamiek, je blinde vlek, je weggestopte gevoelens en behoeften, je ongebruikte mogelijkheden als het ware in de spiegel van de representant. Het zien van je innerlijke leven heeft effect op een ander bewustzijnsniveau.

 

Ik werk binnen mijn praktijk met verschillende soorten opstellingen. Het hangt van de vraag van de klant af en wat wil de klant. Welk doel wil de klant bereiken? Wat moet een opstelling opleveren voor de klant?

Bij de pagina info en mogelijkheden systemisch werk heb ik de verschillende soorten opstellingen beschreven: klassieke familieopstellingen, IoPT, IZR-opstellingen, WIYS-opstellingen, LIP-opstellingen.

 

In de praktijk werk ik veel met blinde opstellingen. Veel mensen vinden het vaak lastig om keuzes te kunnen maken over belangrijke vraagstukken in de persoonlijke en of relationele sfeer op het gebied van privé, school en werk. Hierbij kun je denken aan:

 • Mijn vaste baan wel of niet opzeggen?
 • Na mijn studie eerst reizen of gelijk gaan werken?
 • Welke profiel keuze kan ik het beste kiezen voor mijn voortgezette opleiding?
 • Welke vakken wil ik graag kiezen?
 • Het moeilijk vinden welk vak de meeste of beste voorkeur heeft?
 • Voor welke beroepsopleiding ga ik nu echt kiezen?
 • Ga ik mijn vaste part-time dienstverband opzeggen en voor mijn praktijk gaan?
 • Ga ik als ZZP ’er mijn bedrijf uitbreiden en medewerkers aannemen of met ZZP ’ers werken?
 • Een huis wel of niet gaan verkopen?
 • Wel of niet een verbouwing laten financieren?
 • Wel of niet de keuze maken om bij de tweede partner voor kinderen te gaan? Zgn. “tweede leg”
 • Wel of niet gaan scheiden?
 • Kiezen voor de huidige partner of nieuwe vriend?
 • Bij allerlei verschillende klachten (lichamelijk, psychisch en sociaal) waarvan je weet dat ze meerdere oorzaken hebben?

 

Blinde opstellingen zijn erg handig, omdat we het vaak erg lastig vinden om keuzes te maken over belangrijke zaken die impact hebben op het leven. We gaan wikken en wegen, voor en nadelen op een rijtje zetten. We blijven draaien in een cirkel en komen er niet goed uit. We denken er veel over na, zitten dus in de ratio en raken bij ons gevoel vandaan. Terwijl ons gevoel “intuïtie” een belangrijk kompas is voor de te nemen beslissing t.a.v. de vraag. We laten het soms weer een tijd rusten en toch komt het dan weer terug. Dit is logisch en niets is menselijker dan dat. Bij een blinde opstelling worden de verschillende mogelijkheden/keuzes of opties die je hebt voor een vraag blind op de vloer gelegd met een placement erover. Je weet niet wat waar ligt. Je stapt in en uit op de verschillende placement ’s en loopt een aantal rondes. Het verrassende is vaak dat je bij elke placement iets anders ervaart, dit kunnen lichamelijke sensaties zijn, spanning, onrust, druk op de borst, prettig gevoel, blijheid, plezier, beelden enz… Op één of soms twee van de placement ’s heb je een beter of het beste of een neutraal gevoel, dit is vaak de richting naar je keuze die je hebt te maken.

 

 

“Loslaten, betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen”.

 

                       

Jouw leven
“Maak je daden sterker dan je woorden
Je dromen groter dan je angsten
Volg je hart in alles wat je doet
Dit is jouw leven!”

Bron: Patrick Mundus

Reserveren

Jouw coach/therapeut

Albertien Zeinstra

Tarief sessie

55,0075,00

*Als sessies langer duren dan 1 uur dan worden de extra kosten achteraf verrekend.

Locatie

Heb je een vraag omtrent het reserveren van een sessie of kom je ergens onverhoopt niet uit?
Klik hier & neem gerust contact met mij op!