MIR-Methode – Zelfheling in een Handomdraai “Ingedikte kennis uit alternatieve geneeswijzen in een handomdraai thuis toegepast.” van Mireille Mettes

Het handboek laat zien hoe de MIR-Methode is ontstaan en door welke alternatieve geneeswijzen het is geïnspireerd. De statements die Mireille Mettes maakt, zijn onderbouwd met zoveel mogelijk wetenschappelijke bronnen. Daarnaast bevat het uitleg over elke stap van de MIR-Methode en hoe je de methode het beste kunt uitvoeren. Achterin staan antwoorden op veel gestelde vragen. Het bevat bovendien een aantal ervaringsverhalen van zowel mensen als dieren. In het handboek zijn afbeeldingen van 9 olieverfschilderijen verwerkt, gemaakt door Mireille Mettes. Elk schilderij vertegenwoordigt een stap van de MIR-Methode. De schilderijen zijn intu tief geschilderd. Het boek is vierkant (21 x 21 cm), 86 bladzijdes en voorzien van een ringband. Het voordeel daarvan is dat het makkelijk open blijft liggen. Ideaal voor mensen die niet lang een boek kunnen vasthouden.

Medical medium ”Geheimen achter chronische en onverklaarbare ziekten en hoe je uiteindelijk kunt genezen” van Anthony William  

Anthony William, het Medisch Medium, heeft wereldwijd tienduizenden 
mensen geholpen om te genezen van aandoeningen waarbij artsen geen 
goede diagnose konden vinden, de behandeling onvoldoende effect had of 
geen oplossing voor handen hadden. 
Vanaf zijn vierde jaar hoort Anthony een stem die hem 
glasheldere informatie geeft over mensen om hem heen, en hij 
weet hen daardoor exacte informatie te geven over hun 
gezondheid en de onderliggende oorzaak van en remedie voor 
klachten en aandoeningen. Tot op de dag van vandaag heeft 
Anthony spectaculaire resultaten geboekt. Zelfs artsen die hun 
patiënten niet meer kunnen helpen roepen de hulp van 
Anthony in.

In dit revolutionaire boek vertelt Anthony over hoe hij al vroeg 
in zijn leven medium werd en welke invloed dit heeft gehad op 
zijn eigen ontwikkeling en leven. Ook deelt hij zijn kennis over 
wat hij in de afgelopen 25 jaar geleerd heeft over de manier 
waarop we kunnen genezen, de reden waarom deze informatie 
de komende decennia nog niet opgepakt zal worden door de 
reguliere geneeskunde en de enorme kracht van natuurlijke 
voeding en leefstijl. Daarnaast deelt hij kennis die nog nooit op 
een andere plek zo duidelijk beschreven is, zoals over de 
werkelijke oorzaak van de ziekte van Lyme en de 
schildklieraandoening Hashimoto.

In dit boek vind je:
* De achterliggende oorzaak van ziekten en 
aandoeningen waar de medische wereld nog geen 
duidelijke verklaring voor heeft.
* Natuurlijke oplossingen voor tientallen onbegrepen 
ziekten en aandoeningen, waaronder de ziekte van 
Lyme, fibromyalgie, bijnieruitputting, CVS, Menopauze, 
PMS, migraine, ziekte van Hashimoto, een trage 
schildklierwerking, MS, reumatische artrose, depressie, 
ADHD, autisme, netelroos, gordelroos, diabetische 
neuropathie, auto-immuunziekten, Type 2 Diabetes, 
Hypoglycemie, candida, colitis en auto-
immuunaandoeningen.
* Een oplossing voor herstel van geest en ziel als een 
ziekte een emotionele wissel op je heeft getrokken o.a. 
door meditatie en de hulp van Engelen.
Het boek Medical Medium biedt de antwoorden die je nodig 
hebt als je een diagnose hebt gekregen die je niet begrijpt, 
klachten hebt die je niet kunt plaatsen, een geliefde die ziek is 
wilt ondersteunen of wanneer je een behandelaar bent die het 
beste voor je eigen patiënten wilt. Het boek is daarmee een 
handleiding voor iedereen die op zoek is naar de geheimen van 
een lang en gezond leven.

”Anthony heeft een bijzondere gave die misschien niet altijd 
begrepen wordt en dat is zonde. Ik weet zeker dat je door het 
lezen van het boek een stap in de goede richting zet naar een 
gezonder leven. De kennis over waar bepaalde klachten 
vandaan komen en wat je eraan kunt doen, is nu beschikbaar. 
Dit boek is een geschenk uit de hemel.” Miro Kloosterman, 
acteur en model. 

Niet zonder mijn lichaam ”Hoe disharmonie met je lichaam de weg naar ontwaken blokkeert” van Awen Lucia  

Wij kennen de uitdrukking ‘het lichaam is de tempel van de ziel’, maar toch wordt het lichaam vaker afgewezen dan dat het als tempel wordt gezien. Dit blokkeert onze weg naar bewustwording. Als wij ons lichaam afwijzen, snijden wij onszelf af van de levenskracht die het bezielt.

Dit boek neemt je in tien concrete en praktische stappen mee op de weg naar bewustwording. De reis voert je via het lichaam naar het hier en nu. Door goed voor je lichaam te zorgen, opgeslagen pijn te helen, gezond te eten en lichaamsoefeningen te doen, kom je steeds meer tot je volle bewustzijn. Je sluit vrede met je ego en komt midden in je hart terecht. Het doel is om de diepere essentie van het leven te ontdekken en het één-zijn met de totale schepping waar te nemen.

Awen Lucia was al op jonge leeftijd op zoek naar de essentie van het leven. Mede vanuit donkere ervaringen werd zij aangespoord om naar het licht te groeien. Zij volgde (spirituele) opleidingen en heeft een praktijk.

Handboek energetische basiskennis ”Hoe energie voor jou werkt” van Wilka Zelders

Hoe kun je energie voor jou laten werken? Hoe kun je je totale kracht en vermogen gebruiken? Waar zit de universele levensenergie in je lichaam en hoe kun je die vrij laten stromen? 
Wanneer je op je oer-eigen energiestroom gaat leven, neemt ook je gevoel van richting, waarde en vitaliteit toe.

Het energiesysteem van de mens zit bijzonder geavanceerd in elkaar. Dit boek geeft een helder overzicht van je energetische anatomie. Het laat zien hoe je chakrasysteem werkt en wat de rol is van de drie Centra van Kracht en de vier Sluizen, de vier energielichamen en hun vermogens en de yin- en yangkrachten. Bovendien geeft het inzicht in de uitdagende beperkingen van je schaduw, pijnlichaam en beschermende bepantsering.

Met de leuke en simpele oefeningen kun je je energieën nog beter gaan voelen en balanceren en ontdek je mogelijkheden voor (zelf)genezing en energetische healing. Zo kun je de baas worden van je eigen energetische ruimte, waardoor het leven dat je leeft steeds beter bij je ware zelf zal gaan passen.

Met een mix van informatie, inspiratie en oefeningen is dit boek een gereedschapskist voor iedereen die wil onderzoeken hoe je je volledige kracht kunt ontsluiten. Of je nu voor het eerst met energie werkt of daar al meer ervaring mee hebt: je innerlijke licht en liefde zullen groter worden.

Wilka Zelders is energetisch healer, coach, trainer, spreker, schrijver en kunstenares. Haar energetische kunstwerken zijn verwerkt in diverse kaartensets. Zij heeft meer dan dertig jaar ervaring in energiewerk en blijft steeds opnieuw ontdekken hoe energie voor ons werkt.

Handig healen ”Een handboek met veel oefeningen en voorbeelden om te leren healen” van Tara Wilders  

Alles wat we denken, voelen en doen brengt iets in ons lichaam teweeg en heeft invloed op onze uitstraling. Het verschil tussen iemand die vol irritatie zit en iemand die ontspannen is, is gemakkelijk te zien. Deze uitstraling is voelbaar als een energieveld om ons heen. Als iemand zich prettig voelt, zal zijn energieveld evenwichtig aanvoelen. Er kunnen echter gemakkelijk verstoringen in het energieveld optreden door sterke emoties, niet-ingevulde wensen of oude ingesleten patronen.

We kunnen leren het energieveld om iemand heen te voelen en in balans te brengen. Wat kun je erin tegenkomen? Wat betekent het als de rand niet stevig is of juist veel weerstand biedt? Wat kun je doen bij druk op de schouders? Hoe behandel je sterke emoties? Het wordt allemaal beschreven in dit handboek. In duidelijke taal wordt uitgelegd hoe een healing werkt en hoe je stapsgewijs kunt leren om een healing te geven.

Het boek is zeer praktisch opgezet en is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde healer. Ook is het boeiend om te lezen voor iedereen die wil weten wat healing inhoudt.

Tara Wilders deed een opleiding voor healing en startte in 1994 haar eigen praktijk. Zij heeft een ruime ervaring opgebouwd in het geven van healingen en heeft jarenlang healingcursussen gegeven.

Alles kan geheald worden van Martin Brofman  

Ben jij altijd fit en gezond, op elk moment van de dag, in zowel lichaam als geest? Dan is dit boek mogelijk niet voor jou bestemd, maar voor die mensen die soms of vaak worden geplaagd door ziekte – in meer of mindere mate, acuut of chronisch. Dit is een hoe-te-doen-boek, vol met technieken die door iedereen gebruikt kunnen worden: professionele healers, therapeuten, hun cliënten en mensen die zelf aan hun gezondheid willen werken.

Martin Brofman heeft een healingsysteem ontwikkeld – het Body Mirror Systeem – waarin hij effectief westerse psychologie en oosterse filosofieën met elkaar combineert. Delen van ons lichaam die niet goed werken, zijn een weerspiegeling van die gebieden van ons leven waarin we niet goed functioneren en waarover stress en spanning in ons bewustzijn bestaat. In een healing wordt via de chakra’s, die zowel met lichaam als geest verbonden zijn, spanning uit ons bewustzijn verwijderd, wat een terugkeer naar onze natuurlijke staat van balans met zich meebrengt. Leer deze technieken en je zult ook preventief kunnen werken om mogelijke toekomstige ziektes of kwalen te voorkomen.

Ik heb mezelf bevrijd van een terminale ziekte die de traditionele geneeskunde als onbehandelbaar beschouwde en ik keerde terug naar volledige gezondheid. Ik geloof dat we allemaal healers zijn, en dat we ergens diep vanbinnen weten dat alles geheald kan worden.
Martin Brofman, PhD

Martin Brofman heeft meer dan dertig jaar ervaring als healer en leraar. Hij is wereldwijd bekend als de grondlegger van een eigen stichting voor de bevordering van healing, het Body Mirror Systeem en zichtverbeteringsworkshops.

Als de dieren spreken konden… ”Oersymboliek in droom en werkelijkheid – psychologische betekenis voor” van Christiane Beerlandt  

Dit boek neemt de lezer mee op een heel bijzondere ontdekkingstocht in het dierenrijk. Voor de moderne psychoanalytici kenden ook eeuwenoude culturen al specifieke betekenissen toe aan bepaalde diersoorten. De auteur gebruikte haar uitzonderlijke gaven om die oertaal van de dieren verder te doorgronden. Elke diersoort heeft een eigen karakter, psyche, geaardheid, symbolische betekenis… én een belangrijke boodschap voor ons, mensen. 

Is je lievelingsdier de kat? Of eerder de hond? Waar ligt de wortel van mythen en overtuigingen rond bijvoorbeeld zwarte katten, kraaien, het lieveheersbeestje, de slang…? Stond je vandaag plots oog in oog met een eekhoorntje? Tikte dat roodborstje weer op het raam? Droomde je van een krokodil? Heb je enorm genoten van een documentaire over walvissen? Ben je geïntrigeerd door de quetzal-vogel in de mythologie van de indianen? Dan kun je ongetwijfeld heel veel leren uit de tekst over het betreffende dier. Bovendien kan deze dierensymboliek oplossingen aanreiken bij persoonlijke vragen of problemen, tonen welke stappen dienen te worden gezet in je evolutie-proces. 

De hoorn des overvloeds ”Symbolische betekenis van de voedingswaren” van Christiane Beerlandt  

De hoorn des overvloeds 8e druk is een boek van Christiane Beerlandt uitgegeven bij Uitgeverij Beerlandt Publications Bvba.. ISBN 9789075849059 

Hoe kun je aan de hand van een voedingsproduct waar je naar hunkert, zien en begrijpen wat je wenst te verwezenlijken. 

Wat zegt voedsel over karakter, verlangens, tekorten, mogelijkheden, talenten? 

De sleutel tot zelf-bevrijding ”psychologische oorsprong van 1100 ziekten” van Christiane Beerlandt  

Psyche en emoties spelen een zeer belangrijke rol bij het ontstaan en de genezing van ziekten. Christiane Beerlandt toont ons hoe de kiem, de wérkelijke oorzaak waarom men een bepaalde ziekte ontwikkelt, zich bevindt in de psychologische, emotionele toestand van een persoon op het vlak van onze diepste gevoelens en overtuigingen.
Als we dit goed begrijpen, dan kunnen we de oorzaak opheffen zodat genezing kan plaatsvinden. Ook voor een steeds groeiend aantal artsen, gezondheidswerkers en wetenschappers, die verder willen kijken dan het louter rationeel-lichamelijke, is dit werk dat in verschillende talen werd vertaald, een onschatbare informatiebron geworden om een patiënt te helpen op een diep-psychisch niveau.
Na een eerste deel met praktische wenken over hoe men zijn leven in handen kan nemen, gaat het boek diep in op de psychische, emotionele en mentale achtergronden van meer dan 1300 ziekten en kwaaltjes.

Het spiegelende brein ”Over inlevingsvermogen, imitatiegedrag en spiegelneuronen” van M. Iacoboni  

Hoe komt het dat wij gedachten en gevoelens van anderen begrijpen? Wat is de neurologische basis van sociale vaardigheden? 

Empathie, imitatie en inlevingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen van de mens en voorwaarden voor vooruitgang en beschaving. Sinds kort weten we hoe ze werken: door middel van ‘spiegelneuronen’ in ons brein, ‘slimme cellen’ die ons in staat stellen om ons te spiegelen aan anderen.

‘Spiegelneuronen zullen voor de psychologie doen wat DNA voor de biologie deed’, zei V.S. Ramachandran van de University of California in San Diego. En The New York Times stelde: ‘De ontdekking raakt talloze wetenschappelijke disciplines en verandert ons begrip van cultuur, filosofie, taal, empathie, imitatie, autisme en psychotherapie.’

Het spiegelende brein is het eerste boek dat deze revolutionaire wetenschap toegankelijk maakt voor een breed publiek. Iacoboni beschrijft in onderhoudende verhalen hoe de spiegelneuronen zijn ontdekt door het team van Giacomo Rizzolatti van de Universiteit van Parma. Hij legt uit hoe ze werken en waarvoor ze belangrijk zijn: om anderen te begrijpen, voor imitatiegedrag, moreel gedrag, bij het leren, taalverwerving, verslaving, politieke voorkeur en de al dan niet vrije wil. Hij gaat ook in op commerciële toepassingen, zoals het bepalen van consumentenkeuzes. Er is zelfs een nieuw vakgebied ontstaan: neuromarketing. Ook situaties waarin het spiegelen niet lukt komen aan bod, zoals bij autisme.

Marco Iacoboni is neuroloog en neurowetenschapper aan de University of California in Los Angeles.

De zin van ziekzijn ”Signalen en betekenis van ziekten” van Thorwald Dethlefsen 

De zin van ziekzijn van Thorwald Dethlefsen en Rüdiger Dahlke verklaart ziekzijn op een confronterende en ongemakkelijke manier. 

De zin van ziekzijn van Thorwald Dethlefsen en Rüdiger Dahlke gaat in op de achtergronden en filosofie van het ziek zijn én beter worden. Vervolgens beschrijven de auteurs de meest voorkomende ziektebeelden en -symptomen, de mogelijke oorzaken, met welke gevoelens en activiteiten ze samenhangen en wat we eraan kunnen doen. Hun boodschap: we zullen de confrontatie met onszelf moeten aangaan, willen we aan onze genezing kunnen werken. Op deze manier leren we zelf symptomen te interpreteren en als zinvol te aanvaarden: onze ziekte is een weg om onszelf te vinden en innerlijk te groeien.
Dat lichamelijke klachten en psychische problemen zeer nauw met elkaar samenhangen, is inmiddels algemeen geaccepteerd. Maar de auteurs van deze klassieker gaan nog een stap verder en maken duidelijk dat alle ziekten verschijningsvormen zijn van één grote ziekte, namelijk het ongelukkig zijn van de mens. Hoofdpijn, infecties, stress, spierpijn, maagklachten, impotentie maar ook ziekten als kanker en hart- en vaataandoeningen zijn signalen die we moeten verklaren en waarvan we de betekenis onder ogen moeten zien. In die zin is dit een uiterst ongemakkelijk boek, want het ontneemt je de mogelijkheid om ziekte als alibi te gebruiken voor onopgeloste psychische problemen.

Verkenningen in de psychiatrie ”Een holistische benadering” van A. Rümke  

In dit omvangrijke basiswerk geeft de arts Annejet Rümke een beschrijving van psychiatrische problemen die in de hedendaagse psychiatrie als ziektebeeld betiteld worden en vanuit dat gezichtspunt behandeling nodig hebben. Dezelfde problematiek kun je echter ook bekijken vanuit de gebeurtenissen in de levensloop. Therapie is dan niet zozeer behandelen, wegwerken, maar veel meer doorwerken, omvormen en veranderen. Ten slotte kun je naar psychiatrische problematiek kijken als uitdaging van het lot, als ontwikkelingsopgave. Psychiatrie is een zoektocht door het landschap van de menselijke ziel. Elke beschrijving, elke poging tot vastleggen in begrippen, is als een foto van zo””n landschap. De contouren blijven zichtbaar, maar de kleuren zijn verstild en het leven is eruit. Toch is het mogelijk om door het bekijken van vele foto””s, steeds vanuit een ander perspectief genomen, een idee te krijgen van een bepaald landschap, ook als je daar niet zelf bent geweest. Zo kun je ook proberen de psychiatrie te benaderen, steeds vanuit een andere invalshoek, vanuit een ander gezichtspunt zoekend naar begrip. Want uiteindelijk gaat het niet om het etiket ziek of gezond, gek of aangepast, maar om het lijden en de nood van mensen, en om een poging hen te begrijpen en hen in hun nood bij te staan. De belangrijkste psychiatrische stoornissen komen in dit boek uitgebreid aan bod, toegelicht met vele praktijkvoorbeelden: stemmingsstoornissen, angst, fobie, dwang, psychose, schizofrenie, dissociatie, trauma, seksueel misbruik, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen, alsmede over verslaving, een hoofdstuk geschreven door de arts Bram Tjaden. Een onmisbaar studie- en naslagwerk voor HBO-studenten, voor allen die beroepsmatig werken met psychiatrische patiënten alsmede voor geïnteresseerde belangstellenden.

Op weg naar gezondheid ”Diagnostiek, behandelplanning, persoonlijkheidsstructuren en enkele therapeutische technieken” van Piet Weisfelt 

Iedere (geestes)ziekte heeft een aantal belangrijke gezonde componenten en mogelijkheden. Ziek zijn wil niet zeggen dat mensen niet gezond kunnen functioneren. Vaak ziet men dat de ziekte op het ene levensgebied veel neemt, maar op het andere levensgebied des te meer geeft. Ook kan de ziekte veel gezonde potentie met zich meebrengen. Wanneer we mensen kunnen leren hun ziekte beter te hanteren zal dezelfde ziekte als bron van gezondheid ervaren worden. In dit boek wordt duidelijk dat diagnostiek en behandelplanning op ziek en op gezond niveau elkaar veel te bieden hebben. Het boek behandelt de begeleiding van dat therapeutisch leerproces en is op gebouwd uit drie delen. In het eerste deel krijgt de lezer een kader aangereikt: een filosofie over het therapeutisch leerproces en de achtergrond van het therapeutisch handelen die de basis vormen voor het tweede deel. In deel twee worden de persoonlijkheidsstructuren behandeld. Ze worden steeds begeleid door een persoonsbeschrijving die aansluit op een gespreksverslag van een therapeutische zitting. Gekoppeld aan de diagnostische gegevens worden idee n aangedragen die van belang zijn voor de behandelplanning. In deel drie tenslotte wordt de uitwerking besproken van enkele therapeutische technieken die in het therapeutische leerproces vaak aan bod komen. Het boek is bedoeld voor de (therapeutische) praktijk. Het richt zich op therapeuten, hulpverleners, begeleiders en opvoeders. Het is toegankelijk voor iedereen die zich professioneel met begeleidingswerk bezighoudt. Piet Weisfelt studeerde onder meer psychologie en psychotherapie. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van onderwijs, organisatiebegeleiding en hulpverlening. Hij is mede-oprichter van Phoenix Opleidingen TA/NLP in Utrecht en is thans werkzaam onder de naam Weisfelt & Partners. Hij publiceerde eerder boeken op het gebied van begeleiding en persoonlijke ontwikkeling.

Klinische psychologie incl. toegang tot Prepzone ”Theorieën en psychopathologie” van Henk van der Molen

Het doel van dit boek is een overzicht te bieden van het brede vakgebied van de klinische psychologie. Deze sub discipline van de psychologie houdt zich vooral bezig met de verschillende vormen van afwijkend of “abnormaal” gedrag. Het boek bestaat uit vier delen. In deel 1 worden enkele algemene achtergronden geschetst. Een belangrijke vraag die daarbij aan de orde komt, is waar de grenzen liggen tussen “normaal” en “abnormaal” gedrag. Deel 2 staat in het teken van de verschillende theoretische referentiekaders van waaruit klinisch psychologen werken. Toegelicht worden achtereenvolgens biologische benaderingen van psychopathologie, leer theoretische modellen, cognitieve theorie psychoanalytische theorie humanistische theorie en systeemgeori eerde benaderingen. Deel 3 gaat over classificatie en diagnostiek. In het eerste hoofdstuk van dit deel komen algemene aspecten van classificatie aan de orde en worden twee invloedrijke classificatiesystemen beschreven: DSM-IV-TR (de tekstrevisie van de vierde editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) en ICD-10 (de tiende editie van de International Classification of Diseases). Het hoofdstuk klinische diagnostiek gaat over de mogelijkheden en beperkingen van klinisch diagnostisch onderzoek. Verschillende diagnostische methoden en instrumenten passeren de revue, zoals het klinisch interview, gedragsobservatie, en neuropsychologische tests. In deel 4, getiteld Psychopathologie, worden de diverse psychische stoornissen uitgebreid beschreven. In grote lijnen wordt daarbij de indeling van DSM-IV-TR gevolgd. leder hoofdstuk begint met enkele gevalsbeschrijvingen. Daarna volgt een beschrijving van het klinisch beeld van de stoornissen, een overzicht van epidemiologische gegevens en een toelichting van theorie over het ontstaan en stand blijven van de desbetreffende stoornissen. Ten slotte wordt heel kort ingegaan op mogelijke behandelingen en hun effectiviteit.

Het belaagde zelf ”Structurele dissociatie en de behandeling van chronische traumatisering” van Onno van der Hart

Voor mensen die chronisch getraumatiseerd zijn, is het leven dikwijls een worsteling. Vaak hebben zij last van sterk uiteenlopende symptomen, die behoren bij verschillende combinaties van psychische stoornissen. Diagnostiek, taxatie en behandeling van deze patiënten kan hierdoor een gecompliceerde en verwarrende opgave zijn.

Het belaagde zelf is opgebouwd uit drie delen. De theorie in deel 1 helpt zowel psychologen als patiënten om trauma gerelateerde problematiek te herkennen en te begrijpen. Kern van de gedachtegang is dat trauma een dissociatie van de persoonlijkheid inhoudt. De in deel 2 beschreven handelingspsychologie maakt duidelijk welke disfunctionele mentale en gedragsmatige handelingen deze patiënten blijven uitvoeren en welke efficiëntere handelingen nodig zijn om hun traumatisering te boven te komen. Het op deze inzichten gebaseerde behandelingsmodel, beschreven in deel 3, vormt een beproefde leidraad voor therapeuten om hun patiënten zo veilig en effectief mogelijk op hun weg naar herstel te begeleiden.

Identiteit van Paul Verhaeghe

Maatschappelijke veranderingen hebben gezorgd voor een veranderd ik-gevoel. Paul Verhaeghe onderzoekt de effecten van dertig jaar neoliberalisme, vrijemarktwerking, privatisering en de relatie tussen de maakbare samenleving en onze identiteit. Wie wij zijn wordt zoals altijd bepaald door de context waarin wij leven. Die context bepaalt op dit moment: Wie geen succes heeft zal ziek zijn. De dwang tot succes en geluk blijkt een keerzijde te hebben: het leidt tot verlies aan zelfbesef, tot desoriëntatie en vertwijfeling. De mens is eenzamer dan ooit. De liefde is moeilijk te bereiken en betekenisvol leven is diepgaand problematisch geworden. 
Vanuit zijn klinische ervaring als psychotherapeut laat Verhaeghe zien hoezeer de veranderde maatschappij doorwerkt in de hedendaagse individuele psychische problemen. Mensen komen met andere psychische klachten bij de psychiater dan voorheen.
Identiteit is een vervolg op Verhaeghes bestseller Liefde in tijden van eenzaamheid en zijn al even succesvolle Het einde van de psychotherapie. 

Zelfsturing en identiteitsontwikkeling ”De herontdekking van de vrije wil” van Joachim Bauer

‘Mét zelfsturing is in het leven veel te bereiken, zonder zelfsturing vrijwel niets. De diepere betekenis schuilt erin je eigen, ware leven te leven en je zelf, je hoogsteigen identiteit te vinden.’
Prof. dr. Joachim Bauer

De laatste jaren krijgen we vaak het advies: luister naar je buik, volg je gevoel, vertrouw op je impulsen. Het rationele overwegende denken krijgt hierin echter niet meer de plaats die het toekomt. Wetenschaps-bestsellerauteur prof. dr. Joachim Bauer roept in zijn boek op om ons op de automatische piloot varende gedrag te zien als wat het is: kortzichtig en foutgevoelig, en maakt duidelijk waarom wij ons weer een vermogen zouden moeten toe-eigenen dat onze soort uniek maakt: ons leven in overeenstemming te brengen met langetermijndoelen en wensen.

Een goedontwikkelde zelfsturing zorgt voor een gezonde balans tussen de directe bevrediging van behoeftes en het bereiken van doelen over een langere tijd in lijn met onze eigen identiteit. Onderzoeken tonen: wie zijn impulsen kan controleren en tijdelijke inspanningen kan verrichten, bezit de onmisbare voorwaarden voor persoonlijk succes en goede sociale relaties. Zelfsturing kan een weg wijzen uit stress, innerlijke leegte en een gevoel van zinloosheid. Bovendien helpt zelfsturing de gezondheid te beschermen en kan zij voor zieke mensen heilzaam zijn. Het vermogen om zelfsturing te verwerven is ons allemaal aangeboren.

Prof. dr. Joachim Bauer geeft in zijn boek de nieuwste onderzoeksresultaten uit de neurobiologie over zelfsturing en vrije wil. Hij toont wat deze voor ieder individu betekenen en welke gevolgtrekkingen daaruit voor de psychologie, het onderwijs- en gezondheidszorgbeleid te maken zijn. In plaats van voortdurend de prikkels uit de buitenwereld te volgen, zullen we zelf beslissen. De vrije wil is terug!

Prof. dr. Joachim Bauer is neurobioloog, arts en psychotherapeut en doceert aan de universiteit van Freiburg. Voor zijn onderzoekswerk ontving hij de gerenommeerde Organon-prijs van de Duitse vereniging voor biologische psychiatrie.

Mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik ”De impact van psychotrauma op fysieke gezondheid – Een identiteit-georiënteerde psychotraumatheorie en -therapie” van Franz Ruppert

Een psychotrauma dat niet is geheeld, blijft aanwezig in het lichaam en kan tot uitdrukking komen in pijn, ontstekingen of ziekten. Via ieder lichamelijk symptoom kan zo een gedeelte van de onverwerkte levensgeschiedenis tevoorschijn komen. Franz Ruppert ontwikkelde een identiteit-georiënteerde psychotraumatherapie (IoPT), waarbinnen het ‘opstellen van het verlangen’ wordt gebruikt om trauma’s bewust te maken en op te lossen. Daardoor wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteund.

In hun inleidende hoofstukken maken Franz Ruppert en Harald Banzhaf de lezer bekend met IoPT en de opstellingsmethode. Bijdragen van 23 andere auteurs verduidelijken de verbinding tussen lichamelijke signalen, psyche en trauma, bijvoorbeeld bij chronische pijn, hartziekten, rug- en gewrichtspijn, kiespijn, slaapstoornissen, seksuele problemen en zelfs bij bepaalde vormen van kanker. Dit boek laat zien wat de unieke traumatherapie van Franz Ruppert kan bijdragen aan algehele genezing.

Dr. Franz Ruppert is docent psychologie aan een hogeschool in München en werkzaam als vrijgevestigd psychotherapeut. Hij ontwikkelde een identiteit-georiënteerde psychotraumatheorie- en therapie (IoPT), waarin het ‘opstellen van het verlangen’, het onderscheiden van eigen gevoelens van die van vorige generaties en het integreren van afgesplitste persoonlijkheidsdelen centraal staan. Hij geeft seminars over de hele wereld, waaronder jaarlijks in Nederland.

Dr. Harald Banzhaf is arts en heeft meerdere opleidingen gedaan op het gebied van psychotherapie en mindfulness. Sinds 1996 leidt hij een maatschap voor integratieve geneeskunde in Bisingen. Daarnaast is hij als gastdocent betrokken bij de universiteit van Tübingen.

Vroegkinderlijk traumaZwangerschap, geboorte en eerste levensjaren” van Franz Ruppert  

Ongeboren en pasgeboren kinderen zijn kwetsbare wezentjes. Werd vroeger gedacht dat zij niets voelen, nu weten we dat ervaringen in de moederschoot, of tijdens het geboorteproces of de eerste levensjaren zo overweldigend kunnen zijn dat het hen traumatiseert. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij lichamelijke of psychische nood van de moeder, complicaties bij de bevalling, abortuspogingen, medische behandelingen, verwaarlozing en zuigelingenzorg die de wezenlijke gevoelens van een kind niet erkent. 
Vroegkinderlijke trauma’s laten hun sporen na in de ontwikkeling van een mens. Vaak worden gedrags- en relatieproblemen en gezondheidsklachten niet in verband gebracht met deze trauma’s. Om deze samenhang inzichtelijk te maken en de dieperliggende oorzaak van menselijke problemen te kunnen helen, ontwikkelde Franz Ruppert de methode ‘opstellen van het verlangen’.
In het eerste en laatste deel van het boek zet Franz Ruppert zijn visie op vroegkinderlijk trauma uiteen. Vijftien verschillende auteurs belichten diverse aspecten en beschrijven praktijkvoorbeelden van het werken met de methode. Dit boek is zowel interessant voor wie om persoonlijke redenen belangstelling heeft voor dit onderwerp als voor hen die zich beroepshalve willen verdiepen in vroegkinderlijk trauma. 
Met bijdragen van: Birgit Assel, Vivian Broughton, Doris Brombach, Annemarie Denk, Christina Freund, Gabriele Hoppe, Liesel Krüger, Petra Lardschneider, Manuela Specht, Andrea Stoffers, Dagmar Strauss, Cordula Schulte, Alice Schultze-Kraft, Marta Thorsheim en Margriet Wentink.
Dr. Franz Ruppert is docent psychologie aan een hogeschool in München en werkzaam als vrijgevestigd psychotherapeut. Hij ontwikkelde een identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie- en therapie (IoPT), waarin het ‘opstellen van het verlangen’, het onderscheiden van eigen gevoelens van die van vorige generaties en het integreren van afgesplitste persoonlijkheidsdelen centraal staan. Hij geeft seminars over de hele wereld, waaronder jaarlijks in Nederland.

Stilstaan bij trauma ”Een heldere uiteenzetting over het ontstaan van trauma en de traumaverwerkingsmethode van Franz Ruppert – Herziene editie” van Vivian Broughton  

Dit boek is een uitnodiging om je trauma’s te onderzoeken en jezelf beter te gaan begrijpen. Trauma is waarschijnlijk het meest voorkomende niet-erkende onderwerp in ons leven, maar het beïnvloedt ons allemaal. Het heeft een diepgaand en verstorend effect op je vermogen om je vervuld en zelfverzekerd te voelen en om succesvol en gelukkig te zijn in je leven en in je relaties.

Vaak wordt bij trauma meteen gedacht aan ingrijpende gebeurtenissen uit je jeugd, adolescentie en volwassenheid. Daaronder liggen echter trauma’s verscholen uit het prille begin van je leven, die je je niet bewust kunt herinneren. Dit boek laat zien wanneer een trauma ontstaat, wat de gevolgen ervan kunnen zijn en hoe ook deze vroege trauma’s herkend en geheeld kunnen worden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de theorie en inzichten van traumatherapeut dr. Franz Ruppert en de opstellingsmethode die hij ontwikkelde om trauma te kunnen helen. 

Vivian Broughton is sinds 1989 werkzaam als psychotherapeut. In 2004 kwam zij in aanraking met het gedachtegoed van Franz Ruppert, waarna zij zich hier intensief in is gaan verdiepen en zich in haar therapeutische werk volledig op is gaan richten. Ze heeft een praktijk in Londen en Bristol en geeft meerdaagse workshops en meerjarige trainingen in ‘identiteit-georiënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT)’ in Engeland, Denemarken, Verenigde Staten en Turkije.