Persoonlijk leiderschap van Wibe Veenbaas en Piet Weisfelt

In dit boek wordt de lezer persoonlijk aangesproken. Het biedt een uitdaging tot groei en ontwikkeling. Persoonlijk leiderschap beschrijft de, uitdaging om de eigen persoonlijkheid optimaal te gebruiken bij het leiding geven. Kennis, kunde, macht en machtsmiddelen kunnen een leider behulpzaam zijn bij het leiding geven, maar iedere leider beseft dat het in essentie daar niet om gaat. Een leider heeft uiteindelijk steeds de eigen persoonlijkheid-ter beschikking als instrument om zijn muziek van het leiding geven te maken. Het leiding kunnen geven, het leiding durven geven en het gebruiken van persoonlijke inspiratie om veranderingen te initiëren zijn centrale thema’s. Steeds opnieuw wordt er teruggekeerd naar de persoon van de leider zelf. Vanuit dit centrale perspectief is het boek geschreven. Het gaat over de mens die in zijn werk bereid en in staat is te handelen vanuit de visie dat hij schipper en schip tegelijk is. Dit boek is bedoeld als een inspiratiebron voor de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap.

Nestgeuren van Piet Weisfelt

Nestgeuren. Wie kent niet de geuren van het ouderlijk nest? Bij sommige mensen roept de gedachte eraan al de sfeer van warmte, welkom en veiligheid op. Bij anderen is er meteen een associatie met zeer pijnlijke ervaringen. Soms is er sprake van een mengeling van zeer verschillende gevoelens. Wat onze achtergrond ook is, de invloed van de ouder-kind relatie doet zich ons hele leven gelden, zowel bewust als onbewust. Nestgeuren is thuiskomen bij jezelf. Dit boek vertelt hoe ouders en kinderen op een goede manier met elkaar kunnen omgaan. Alle belangrijke thema’s in de ouder-kind relatie komen hierbij aan bod. De thema’s worden helder neergezet en met voorbeelden geïllustreerd. Het boek is zo geschreven dat het door ieder die in het onderwerp is geïnteresseerd gelezen kan worden. Nestgeuren is ook bedoeld voor docenten, studenten en werkers in de (jeugd)hulpverlening en psycho-sociaal werk. Het kan gebruikt worden als een basis voor verschillende vormen van begeleiding en hulpverlening. Aan de hand van theoretische concepten worden praktische suggesties gegeven en worden veel oefeningen aangeboden voor het begeleidingscontact. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met richtlijnen voor begeleiders.

Hoe heb ik je lief van Piet Weisfelt

Dit boek gaat over liefde en de manier waarop liefde vorm krijgt: intimiteit en seksualiteit. De auteur gaat in op aspecten die betrekking hebben op het opbouwen van een liefdesrelatie. Vervolgens komt liefde in relatie tot seksueel contact aan bod. De laatste hoofdstukken beschrijven de helende kracht van liefde. Dit boek is bruikbaar bij het opbouwen, onderhouden en verdiepen van relaties. Het is ook waardevol voor trainers en hulpverleners.

De verborgen boodschap van psychische stoornissen “De waarheid heelt de waan” van Dr. Franz Ruppert

Waarom voelt iemand zich zonder reden achtervolgd? Waarom verzinkt iemand zonder aanwijsbare aanleiding van buitenaf in de diepste depressies? De veelvoudige verschijningsvormen van psychosen en vormen van schizofrenie stellen de psychiatrie en psychotherapie tot op de dag van vandaag voor onopgeloste raadsels. Pogingen om verklaringen te vinden, zoals genetisch bepaald, een bijzonder kwetsbare persoonlijkheid, of afwijkend gedrag, zijn niet echt bevredigend. Franz Ruppert gaat ervan uit dat psychosen en schizofrene ziektebeelden het gevolg zijn van een verwarring op zielsniveau in het familiaire bindingssysteem. Een verwarring in een familie ontstaat door gebeurtenissen die het familiaire geweten in een uitzichtloze positie (gewetensnood) brengen, bijvoorbeeld onopgehelderde sterfgevallen en moorden binnen een familiesysteem, afgedekte incestgevallen en het verzwijgen van de ware afkomst van een kind. Om het familiesysteem voor verval te behoeden, worden dergelijke gebeurtenissen ontkend.Er ontstaan familiegeheimen die generaties lang verwarringen op zielsniveau veroorzaken en via een familielid dat de symptomen overneemt naar buiten komen. Een op deze vooronderstelling gebaseerde manier van werken met familieopstellingen opent nieuwe perspectieven om de oorsprong van het psychotisch gedrag te vinden. Het biedt de mogelijkheid van een op de oorzaak georiënteerde en daarom ook op lange termijn werkzame psychotherapie onder het motto: waarheid heelt de waan. De positieve ervaringen die Franz Ruppert met familieopstellingen heeft opgedaan, om fenomenen als psychose en schizofrenie te begrijpen, worden uitvoerig in dit boek beschreven.

Symbiose en autonomie “Een weg uit symbiose trauma en destructieve afhankelijkheid” van Dr. Franz Ruppert

Mensen kennen zowel het verlangen naar nabijheid als het verlangen naar afgrenzing. Deze vitale symbiotische behoeften worden in de vroegste kindertijd door ouders vaak niet bevredigd. De hechting aan de moeder kan dan tot een symbiosetrauma bij het kind leiden. De verstrikkingen die daaruit op zielsniveau ontstaan, ziet Franz Ruppert als bron van de meeste relatieproblemen, als begin van verslavingsgedrag, angsten, depressies en zelfs van schizofrenie. Aan de hand van talrijke voorbeelden uit de praktijk laat hij zien hoe symbiosetrauma herkend en behandeld kan worden. De door hem nieuw ontwikkelde werkwijze met traumaopstellingen heeft zich daarbij als bijzonder effectief bewezen. Prof. dr. Franz Ruppert is psycholoog en docent aan een hogeschool in München en is tevens zelfstandig gevestigd als psychotherapeut. Zijn specialisatie is het werken met mensen met ernstige psychische aandoeningen. Hij geeft regelmatig workshops in Nederland. Eerder schreef Franz Ruppert De verborgen boodschap van psychische stoornissen.

Bevrijding van trauma, angst en onmacht “Op weg naar een gezonde autonomie en liefde” van Dr.Franz Ruppert

Dit boek gaat ervan uit dat trauma’s de hoofdoorzaak zijn van psychische en lichamelijke problemen. Niet alleen zelfbeleefde trauma’s maken het leven moeilijker, maar trauma-energie en -inhoud worden ook van generatie op generatie doorgegeven. Onmacht, onbegrip, angst en ander psychisch en lichamelijk lijden zijn daaruit voortkomende symptomen. Ook schijnbaar onoplosbare problemen in relaties tussen partners, tussen ouders en kinderen, in het werk en in de gehele samenleving blijken verband te houden met de gevolgen van traumatisering. Franz Ruppert heeft met zijn meergenerationele psychotraumatologie een zelfstandige theorie ontwikkeld en met behulp van de opstellingsmethode ook een eigen werkwijze. De door trauma veroorzaakte psychische afsplitsingen en symbiotische ouder-kind-verstrikkingen worden met deze methode zichtbaar gemaakt. Het gaat om het loslaten van overgenomen traumagevoelens van vorige generaties en het toegang vinden tot eigen persoonlijkheidsdelen die zijn afgesplitst in een traumasituatie. Het doel van de traumatherapie is de groei van de gezonde delen van een mens en de ontwikkeling van vaardigheden die hem in staat stellen tot het leiden van een autonoom, zelfverantwoordelijk en liefdevol leven. Prof. dr. Franz Ruppert is docent psychologie aan een hogeschool in München en werkt als psychotherapeut in een eigen praktijk. Als grondlegger van de traumaopstellingen en het ‘opstellen van het verlangen’ ontwikkelde hij de theorie van de meergenerationele psychotraumatologie. Jaarlijks geeft hij seminars in Nederland. Hij schreef onder andere ‘Symbiose en autonomie’.

 

Van binnen weet je alles “Handboek voor lichaamswijsheid” van Annet van Laar

‘Van binnen weet je alles’ beschrijft hoe het lichaam bij denken, voelen en handelen als een integraal kompas functioneert. De signalen van je lichaamswijsheid zijn eenvoudig, doeltreffend, puur en to the point. Dit boek is geschreven voor de zelfbewuste mens die optimaal gebruik wil maken van de congruentie tussen denken, voelen en doen. Stap voor stap worden de wijsheden die het lichaam herbergt en uitstraalt beschreven aan de hand van theorie, praktijkvoorbeelden, duidelijke illustraties en nuttige oefeningen. Ook zeer geschikt voor leidinggevenden, trainers, docenten, coaches, adviseurs en zorgverleners.

De stem van je lichaam “Trauma’s helen met je lichaam als gids” van Peter Levine

In De stem van je lichaam gaat Peter Levine dieper in op de effecten van een trauma op het menselijk lichaam, het brein en de psyche. Hij toont aan dat een trauma geen ziekte of afwijking is, maar een opgelopen verwonding als gevolg van angst, hulpeloosheid en verlies. Als de wond geen aandacht krijgt, kan iemand hier nog jarenlang last van houden. Centraal bij de verwerking van een trauma staat wat Levine noemt, de kracht van compassie. Door te luisteren naar het eigen lichaam stel je dit in staat de geblokkeerde energie los te laten en deze compassie te voelen. Op dat moment kan het genezingsproces beginnen. De stem van je lichaam is Levine’s meest persoonlijke boek, dat fascinerende praktijkvoorbeelden combineert met onderzoeken uit de biologie, de neurowetenschap en de lichaamsgerichte psychotherapie. De lezer verwerft praktische oefeningen om mee te werken en krijgt opdeze manier meer inzicht in de betekenis van trauma.

De tijger ontwaakt “Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie” van Peter Levine

Somatic Experiencing: een nieuwe methode voor traumabehandeling. Genezing uit de natuur Door schokkende gebeurtenissen kunnen mensen een trauma oplopen en onder meer last krijgen van slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en woedeuitbarstingen. De natuur heeft het anders geregeld: prooidieren zijn in staat om snel na een levensbedreigende situatie weer normaal te functioneren. Volgens Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, zijn traumaverschijnselen dan ook eerder biologisch dan psychologisch en kunnen ze daarom het best op een lichamelijke manier worden bestreden (Somatic Experiencing): door een nieuwe confrontatie met de oorzaak van het trauma (de tijger) en het ontladen van de overlevingsenergie die het lichaam toen heeft opgeslagen en die nu een goede energiestroom blokkeert. Zijn succesvolle methode wordt ook in Nederland steeds vaker toegepast; ze laat zich gemakkelijk integreren in veel vormen van professionele begeleiding en hulpverlening. Peter Levine is afgestudeerd in medische en biologische geneeskunde en psychologie. Hij woont in Lyons, Colorado.

Leren leven met verliezen “Hoe doe je dat?” van Marieke de Bruijn

Marieke de Bruijn (1949) is docente Verlieskunde en psychodrama therapeut. Zij heeft zich middels een opleiding bij Elisabeth KüblerRoss in Amerika gespecialiseerd in rouw- en verliesverwerking. In haar werk als docente traint zij mensen die beroepsmatig te maken hebben met verliezen van anderen. Op therapeutisch niveau begeleidt ze haar cliënten d.m.v. individuele sessies en/of 5-daagse werkweken. Haar werk is erop gericht om de ander in contact te brengen met zijn eigen innerlijke wijsheid en aandacht te geven aan wat het leven uit balans brengt. Zij leert om te gaan met en verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gevoelens, gedachten, handelingen en keuzes. Te luisteren naar intuïtie en erop te vertrouwen. In dit (werk)boek geeft ze een helder inzicht in innerlijke processen met betrekking tot geleden verliezen. Er wordt duidelijk gemaakt waarom en hoe we vastlopen in de verwerking van ons verdriet en onze pijn. Tegelijkertijd geeft ze door middel van vragen, oefeningen en opdrachten aan hoe we hier uit kunnen komen. Haar enorme betrokkenheid en open benadering maken dit boek tot een richtwijzer voor een ieder die zijn weg zoekt in deze aspecten van het bestaan. Ook voor leerkrachten en ouders die zich afvragen hoe kinderen te benaderen die een verlies te verwerken hebben, is een helpend hoofdstuk in dit boek te vinden.

 

Wat voor mens wil ik zijn?  van Marieke de Bruijn

In “Wat voor mens wil ik zijn?” worden persoonlijke processen glashelder beschreven. Fullcolour geïllustreerd met duidelijke tekeningen en modellen. In haar eerste boek “Leren leven met verliezen” (zie link hiernaast) verduidelijkt Marieke hoe Bestaansrecht te (her)vinden na een ingrijpende verandering in ons leven. In “Wat voor mens wil ik zijn?” neemt ze ons mee naar ons beschikkingsrecht. Ze brengt ons in contact met ons vermogen om met gebruik van onze persoonlijkheid kwaliteit te geven aan ons bestaan. Ons leven niet te laten beheersen door gebeurtenissen van buitenaf echter, ons eigen leven van binnen uit te beheren. In begrijpelijke taal wordt eeuwenoude wijsheid uitgewerkt en aangevuld met verbluffend nieuwe concepten. Haar uitleg is gebaseerd op ervaringen en gebeurtenissen uit het leven van alledag. Door vragen van cursisten in elk hoofdstuk kan iedereen zijn eigen antwoorden vinden. De opdrachten maken dat je meteen aan de slag kunt en de oefeningen en visualisaties van de CD geven ervaringsgerichte verdieping aan de inhoud van het boek. Een boek dat je elke keer weer oppakt omdat het steeds nieuwe inzichten geeft. Ook voor hulpverleners en onderwijskrachten is dit boek uitermate waardevol.

De verborgen dynamieken van familiebanden van Bert Hellinger

Een therapeutische benadering van verstoorde familiebanden Veel van onze overtuigingen en psychische problemen vinden hun oorsprong in de familie waar wij zijn opgegroeid, en openbaren zich in onze huidige relaties. De therapeutische methode van Bert Hellinger maakt verstoorde verhoudingen binnen familieverbanden zichtbaar door de verborgen dynamiek van familiebanden in kaart te brengen. Door een fysieke opstelling in de ruimte van familieleden ontstaat er een zichtbaar psychologisch patroon, waarin de emotionele spanningsvelden binnen deze familierelaties zich aftekenen. Zo kan een kind – vaak onbewust – verstrikt raken met een ander lid uit de familie en diens emoties overnemen. Als er bijvoorbeeld in het verleden binnen een familie ooit sprake was van zelfdoding, kan zich dat openbaren doordat een familielid zich met het lot van die bewuste persoon verbindt en verstrikt raakt in de emotionele complicaties daarvan. Via de therapeutische familieopstellingen van Hellinger kunnen deze spanningsvelden zichtbaar worden gemaakt en de start betekenen van een proces van integratie en heling. De verborgen dynamiek van familiebanden introduceert het werk van Bert Hellinger voor de eerste maal in Nederland, nadat zijn werkwijze in Duitsland en Engeland voor zeer positieve reacties had gezorgd. De co-auteurs Weber en Beaumont geven gedetailleerd aan hoe deze methode toegepast en verfijnd kan worden, met als doel het individu los te maken uit zijn emotionele verstrikkingen. De introductie van dit werkboek van de pionier Hellinger, die door sommigen al de nieuwe Erickson wordt genoemd, zal gepaard gaan met workshops van de auteur en co-auteurs. Bert Hellinger werkte als priester o.a. in Afrika, leidde interraciale, oecumenische trainingen en studeerde daarna psychoanalyse, Gestalttherapie, TA en familietherapie. In zijn werk als familietherapeut ontwikkelde hij zijn eigen therapeutische benadering is hij momenteel de bekendste initiator in het ontwikkelen van een vernieuwende familietherapie.

De praktijk van familieopstellingen van Bert Hellinger

Het eerste boek van Hellinger op de Nederlandse markt, De verborgen dynamiek van familiebanden, beleeft inmiddels zijn derde druk binnen één jaar. De therapeutische methode van Bert Hellinger maakt verstoorde verhoudingen binnen familieverbanden zichtbaar door de verborgen dynamiek ervan in kaart te brengen. Door een fysiek-ruimtelijke opstelling van familieleden ontstaat er een zichtbaar psychologisch patroon, waarin de emotionele spanningsvelden binnen deze familierelaties zich aftekenen. Inmiddels is gebleken dat deze methode ook zeer bruikbaar is voor het doorgronden en harmoniseren van processen binnen bedrijven en op scholen, en bijvoorbeeld eveneens werkzaam is in de dynamiek tussen verschillende etnische groeperingen. De praktijk van familieopstellingen is een verdere uitwerking van de methode zelf en een aanzet tot brede toepasbaarheid op andere gebieden. Dit boek is samengesteld uit diverse voordrachten van mensen die met familieopstellingen werken en die tevens nieuwe toepassingsgebieden ervan hebben onderzocht. Daarmee worden ook de kracht en veelzijdigheid zichtbaar van de inzichten die door Bert Hellinger zijn ontwikkeld. Via de therapeutische opstellingen van Hellinger kunnen spanningsvelden binnen verschillende settings zichtbaar worden gemaakt en kunnen ze de start betekenen van een proces van integratie en heling. Bert Hellinger werkte als priester onder meer in Afrika, leidde interraciale, oecumenische trainingen en studeerde daarna psychoanalyse, Gestalttherapie, TA en familietherapie. In zijn werk als familietherapeut ontwikkelde hij zijn eigen therapeutische benadering; zodoende is hij momenteel de bekendste initiator in het ontwikkelen van een vernieuwende familietherapie. Gunthard Weber was de samensteller van dit boek.

Liefde kent vele lagen van Thomas Schafer

Eerder verscheen bij Altamira-Becht al Vliegen met sterke vleugels van Bertold Ulsamer, en nu is de beurt aan Thomas Schäfer: met Liefde kent vele lagen brengt hij Hellingers werk dichter bij de gewone mens. Als geen ander heeft Bert Hellinger de laatste jaren zijn stempel gedrukt op het psychotherapeutisch landschap. Ook bij het grote publiek bestaat veel belangstelling voor zijn denkbeelden. Zijn boeken zijn echter geen eenvoudige kost. In Liefde kent vele lagen worden de volgende vragen op toegankelijke wijze beantwoord: – Welke familieachtergronden spelen er bij ernstige ziekten? – Waarom ontwikkelt de ene familierelatie zich harmonisch, de andere juist niet? – Wat betekenen kinderen en kinderloosheid voor een relatie? – Welke rol speelt godsdienst in de persoonlijke ontwikkeling? – Hoe kun je op een goede manier omgaan met sterven? Bert Hellinger: `Liefde kent vele lagen is een rijk en mooi boek. ik ben er zeker van dat het vele lezers en lezeressen waardevolle hulp zal bieden bij hun zoektocht naar oplossingen binnen hun eigen relaties.´

Vliegen met sterke vleugels van Bertold Ulsamer

Vliegen met sterke vleugels is een laagdrempelig introductieboek over familieopstellingen: helder geschreven en voorzien van talrijke aansprekende voorbeelden. Bertold Ulsamer: Het is net of de mens vleugels aan het krijgen is. Er is geen hindernis zo groot of wetenschap en techniek lijken hem te kunnen nemen. Tegelijkertijd zien we steeds meer oorlogen en milieurampen, en de mensen worden steeds angstiger. De vleugels zijn er al wel, maar de wortels ontbreken nog. De grond waarin wij geworteld zijn, is onze familie. Zolang wij onze wortels niet (h)erkennen, zullen onze steeds groter wordende vleugels nog niet sterk genoeg zijn. Familieopstellingen kunnen een weg zijn om deze wortels te ontdekken en ze van allerlei zaken te bevrijden die ze zouden kunnen beschadigen en verzwakken. Pas dan kan de kracht van de wortels de vleugels instromen.

Genees jezelf van oude wonden van Bertold Ulsamer

Talloze factoren kunnen hun stempel zetten op het wel en wee binnen een familie, zoals het verlies van een familielid, de last van traumatische gebeurtenissen uit het verleden, of de onzichtbare aanwezigheid van een voormalige partner. Vooral een verstoorde relatie binnen het gezin, tussen ouder(s) en kind, laat schrijnende wonden na, die maar langzaam helen. Familieopstellingen helpen de relatie met bloedverwanten te verbeteren. Berold Ulsamer geeft in zijn boek zeventig concrete voorbeelden van problemen die je thuis kunt opstellen zonder daarbij gebruik te hoeven maken van representanten. Genees jezelf van oude wonden is het ideale boek om helderheid te krijgen over iets wat je dwarszit, zowel in je privéleven als in je werksituatie.

Gezonde verhoudingen van Indra Tortsten Preiss

Mensen stuiten in hun leven vaak steeds weer op dezelfde problemen. Meestal hebben ze geen idee waarom ze iedere keer dezelfde verkeerde keuzes maken, last hebben van angstgevoelens of hun relaties zien mislukken, en ze weten niet wat ze ermee aan moeten. In Gezonde verhoudingen laat Indra Torsten Preiss zien dat het in deze gevallen gaat om patronen die het individu overstijgen en die onbewust van de ene generatie op de andere overgedragen worden. Aan de hand van duidelijke achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden maakt hij duidelijk dat familieopstellingen deze patronen aan het licht kunnen brengen. En net alleen dat: deze opstellingen dragen ook oplossingen aan waardoor mensen hun leven echt positief kunnen veranderen. Dit verhaal wordt aangevuld met een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van toepassingen, zoals organisatieopstellingen, structuur- en tafelopstellingen, en wetenschappelijk onderzoek ten aanzien van familieopstellingen.

De Helende werkelijkheid van Wilfried Nelles

Wilfried Nelles maakt op heldere wijze zijn inzichten en ervaringen met familieopstellingen van Bert Hellinger toegankelijk. Hij neemt de lezer moeiteloos mee in de verhelderende principes van binding en ordening in relaties, zoals die zich voordoen in onze soms complexe hedendaagse samenleving. Als een echte bruggenbouwer verbindt hij het fenomeen van soms magisch aandoende opstellingen met wat er in het werkelijke leven gebeurt. Vanuit zijn opbouwende kritische houding biedt Nelles stof tot nadenken, beantwoordt hij vele vragen en geeft hij een impuls tot verdere verdieping – voor wie familieopstellingen nog niet kent én voor wie al bekend is met de waarde en grenzen van opstellingen, de beweging van de ziel en de werking van het geweten.

Het leven kent geen weg terug van Wilfried Nelles

Nelles heeft een duidelijk en zeer behulpzaam denkkader ontwikkeld op basis 7 levensstadia: het levensintegratieproces (LIP). Via deze levensstadia ontstaan voor de lezer nieuwe mogelijkheden om te verbinden met de toekomst die op ons afkomt, via integratie met het verleden.
Nelles onderbouwt zijn denkkader stevig. Hij heeft een academische achtergrond in de sociologie, hij promoveerde aan de universiteit van Wuppertal. Hoewel zijn werk uiteraard is gebaseerd op dat van Bert Hellinger, heeft hij het familieopstellen op veel gebieden aangevuld en doorontwikkeld. Je zou hem de theoreticus van het familieopstellen kunnen noemen.
Nelles stelt vragen als:
* Hoe ontstaat er harmonie met wie we zijn, met wat we zijn?
* Hoe beïnvloedt het bewustzijn van deze tijd onze kijk op de wereld?
* Wat verbindt, vormt en verandert ons persoonlijke bewustzijn?
* Hoe beïnvloeden collectieve en individuele bewustzijnsprocessen elkaar?
Deze vragen onderzoekt Wilfried Nelles in dit boek. In heldere en beeldende taal tekent hij een landkaart van het bewustzijn. Hij toont hoe de ontwikkeling daarvan ons houvast biedt en ons als lezer persoonlijk ontroert. Tegen de achtergrond van deze landkaart laat hij zien welke rol de psychotherapie in het algemeen en de familieopstellingen in het bijzonder spelen bij de spirituele ontwikkeling van ons bewustzijn. Daarbij ontwikkelt hij een nieuwe theorie en een praktijk van familieopstellingen in dienst van onze spirituele groei.
Met dit bewustzijnsmodel, zijn theorie van de ontwikkeling van het menselijke bewustzijn en de daarin beschreven 7 levens- en bewustzijnsstadia legt hij het fundament voor zijn levensintegratieproces (LIP).
Bert Hellinger heeft ons de werking van de ziel en de grote werking van de liefde in al zijn facetten laten voelen. Nelles gaat daarin verder. Met deze ”fenomenologische psychologie” komt hij in hetzelfde domein als Otto Scharmer met Theorie U. Om verder te kunnen kijken dan onze actuele kennis, dan onze huidige overtuigingen, moeten we in staat zijn om deze weer los te laten, ons met een open hart te verbinden met het veld zodat de nieuwe realiteit die zich aandient op ons af kan komen.
Misschien is de belangrijkste consequentie van het model en de ervaringen met opstellingen die hij beschrijft wel deze: de ware toekomst is niet het verlengstuk van het verleden. Uit de toekomst komt ons iets tegemoet: ons leven.
Wilfried Nelles is een bekende Duitse familieopsteller uit de Eifel die naast opleidingen familieopstellingen in eigen land, workshops geeft in verschillende landen in Europa en Azië. Hij schreef meerdere heldere boeken waarvan ”De helende kracht van de werkelijkheid” al vertaald is in het Nederlands en uitgegeven bij Noorderlicht.
Voor meer informatie kunt u op zijn website kijken: www. nelles-institut.de

Je verlangen – dwaallicht of kompas? ”Over verlangens, innerlijke verdeeldheid en vervulling” van Margriet Wentink

Je verlangens wil je het liefst vervullen. Soms lijk je jezelf echter tegen te werken, terwijl toch helder is wat je verlangt. Of je wilt de ene dag het een en de volgende dag iets anders. Of je volgt juist wél gepassioneerd je verlangen, maar voelt je toch niet vervuld.
Als je niet doelgericht je koers kunt volgen, hebben verschillende delen in jou hun eigen verlangens en behoeften, die niet te verenigen zijn. Door kleinere en grotere verwondingen die je opliep in de loop van je leven ben je innerlijk verdeeld geraakt. Om pijn of verdriet niet meer te hoeven voelen ben je verlangens gaan koesteren die je op een dwaalspoor brengen.
Hoe je verlangen een zuiver kompas kan worden lees je in dit boek. Aan de hand van een heldere theorie, praktische voorbeelden en mijmermomenten word je uitgenodigd om de kracht van je verlangens te bundelen en te verwezenlijken wat je zielsgraag wilt.
Met een voorwoord van Stef Bos
Margriet Wentink begeleidt vrouwen en mannen bij het verwezenlijken van hun verlangens. Werken met het verlangen brengt met zich mee dat je in aanraking komt met innerlijke tegenstellingen, die vragen om overbrugging. Daarom specialiseerde Margriet zich in ‘opstellingen als traumaverwerkingsmethode’. Zij biedt deze werkwijze aan in Nederland, België en Duitsland.

Vonken van Verlangen ”systemisch werken: perspectief en praktijk” van W. Veenbaas

Een boek over systemisch werk: het werken met familieopstellingen (constellaties). Zowel de praktische uitvoering van constellaties als achtergrondthema’s zoals ouders en kinderen, identificatie en trance, schuld en onschuld en de weg van het verlangen worden belicht. De essentie komt naar voren in de vele voorbeelden, gedichten en verhalen. Het boek is bedoeld voor mensen met een therapeutische achtergrond, die zich willen scholen in systemisch werk. Het is ook toegankelijk voor mensen met belangstelling op dit gebied.