Ben jij ook een topper in geven? Hoe gaat het ontvangen bij jou?

Marie een vrouw van midden in de veertig geeft veel en merkt dat ze er ook weleens moe van wordt. Ze geeft soms ook om wat aandacht te krijgen, dit patroon kent ze van jong. Ze geeft aan dat het niet meer in balans is en wanneer zij wat meer aandacht nodig heeft is er bijna niemand die aan haar denkt. Ze voelt haar ook weleens gebruikt. Geven zit in haar DNA-structuur. Ze leerde op jonge leeftijd dat je in je leven juist veel moet geven, want dat hoort zo.  De woorden: ‘Dienstbaar zijn’ heeft ze vaak gehoord en dat stoorde haar vroeger al. ‘Kinderen die vragen worden overgeslagen’, werd ook vaak genoemd als ze iets wilde hebben. Het klopte voor haar niet, want je kunt toch niet alleen maar geven? Het werd voor haar de overleving in haar jonge jaren om als kind wat aandacht te krijgen.

De dynamiek van geven en nemen is in haar leven een dans geweest met zwierige momenten van veel plezier en gelukzaligheid en van teleurstelling en verdriet. Ze kon er echt van genieten andere mensen blij te maken, te helpen en te ondersteunen. Haar gulheid ging weleens te ver en wat maakte dat ze moeilijk kon ontvangen. Het geven leverde haar later ook lege momenten op, want in het geven zat het contact en de aandacht. Als ze niets te geven had was er geen contact. Hoe moest ze dit in godsnaam doen?

Ze merkt de laatste jaren dat ze erg vermoeid is geraakt, perioden met somberheid kent, vage lichamelijke klachten heeft en weinig energie heeft. Ze voelt een diep verdriet en merkt dat ze oude tranen aan het huilen is. Ze is de laatste tijd sneller emotioneel, voelt zich eerder persoonlijk aangevallen en is sneller geïrriteerd. De verschillende gevoelens en emoties van verdriet, boosheid, lachen, huilen, teleurstelling en verontwaardiging wisselen elkaar sneller af. Ze komen opzetten zonder dat ze het zelf door heeft op momenten die niet bij de situatie passen. Vanuit een diepe loyaliteit naar haar ouders heeft ze nooit durven kijken naar haar gemis. Rouwen om hetgeen er niet was, waar ze wel zo naar verlangd had als kind en nu nog hard voor werkte om te vervullen. Ze ging op ontdekkingsreis om de sporen te zoeken naar haar pijnlijke plekken om in balans te komen. Haar verdriet verwerken, rouw te nemen en alles een plek te geven. Ze ontdekte mooie inzichten en leerde de positieve kant van geven en nemen. Tijdens haar innerlijke reis kwam ze van alles tegen en dat wilde ze graag delen met andere mensen. Vooral het delen met mensen heeft haar veel opgeleverd. Ze weet nu dat diepgaande coaching, therapeutische behandeling en opstellingen haar goed op weg hebben geholpen om een balans te vinden in geven en nemen.

 

Geven en nemen had voor haar met grenzen aangeven te maken. Wanneer zeg je ja en wanneer nee. Overal ja tegen zeggen ging haar goed af, echter nee zeggen ging niet zo goed. Durfde ze wel ja te zeggen tegen haar innerlijke nee? Met vallen en opstaan en de nodige zelfspot heeft ze een balans hierin kunnen vinden. Ze is haar eigen secretaris over het weggeven en ontvangen geworden en dat voelt erg fijn. Het gevoel dat je dit zelf kan regelen en hier ook de persoonlijke regie over hebt was een wereldse ontdekking. Ze kan veel liefde voelen voor de mensen die haar dierbaar zijn en kan hen met een gul en open hart onvoorwaardelijk geven wat ze nodig hebben of wensen. Ze durft nu ook mensen te vragen om hulp, als ze het lastig heeft. Dit laatste is haar grootste cadeau van haar innerlijke reis. Haar ontdekkingen wil ze graag met jullie delen en dit is prachtig om te lezen.

“Door te geven zet je een positieve energie in beweging. Je wordt dan als het ware een doorgeefluik voor mooie gevoelens, spullen en ervaringen. Hoe meer je geeft uit liefde, des te meer liefde zal je ontvangen in allerlei vormen. Het gaat over het onvoorwaardelijk kunnen geven.

Je schenkt iemand de volle aandacht. Luistert naar wat de ander te zeggen heeft en ziet hoe een ander hiervan kan opleven. Je geeft een knuffel, een zoen, een glimlach of verrast iemand simpelweg met je aanwezigheid. Je deelt jouw liefde, geeft een compliment, biedt hulp aan, maakt tijd voor een ander.

Ze weet nu het verschil tussen haar liefde geven en haarzelf opofferen. Wanneer ze iemand iets geeft uit liefde dan voelt dat geweldig. Wanneer ze iemand iets geeft uit opoffering, omdat ze min of meer gedwongen wordt of het gevoel krijgt dat dit van haar verwacht wordt, dan voelt dit niet goed. Ze geeft nu vanuit haar hart, en niet vanuit sociale druk.

Geven is één van de mooiste en fijnste dingen die je kunt doen. Deel je liefde overal waar je komt en geef zolang het goed voelt. Wees een goede secretaris voor jezelf over wat je wilt delen, jouw echte liefde kan je nooit ontstolen worden. Deze liefde zit in jouw hart!’