“Durf JA te zeggen tegen je innerlijke NEE!” 

keuzes makenOns leven staat bol van keuzes maken. We komen dit dagelijks tegen en gelukkig gaat het meestal automatisch. We zijn ons er niet zo van bewust dat we vaak keuzes maken op een dag. Het begint al bij het ontbijt. Wat doe ik vandaag op mijn brood? Vaak hoeven we daar niet zo lang over na te denken. Echter keuzes die veelomvattender zijn en meer impact hebben op ons persoonlijke leven zijn soms lastiger. We kunnen dan erg twijfelen om JA of NEE te zeggen. Meestal weten we diep van binnen wel wat we het beste kunnen doen. Maar toch…….blijven we rond draaien in een cirkel en gaan erg afwegen. Wat speelt hier dan eigenlijk? Waarom durven we niet te kiezen? Waar zijn we bang voor? Zijn we in de diepte bang om verlaten te worden? Willen we leuk gevonden worden? Denken we iets te moeten missen als we kiezen voor ons zelf? In deze cirkel blijven draaien is vermoeiend, energie slurpend en het knaagt aan ons zelfvertrouwen. We worden onrustig en onzeker en we raken bij onszelf “onze kern” vandaan. Door het analyseren zitten we veel in ons hoofd en voelen niet meer goed wat we echt willen. Alle consequenties die een keuze met zich mee brengen willen we liever niet allemaal onder ogen zien. Het liefst willen we alleen de voordelen en niet de nadelen van een keuze accepteren. Dit is wel de dualiteit van het leven, de voor- en nadelen nemen. Zon en schaduw horen bij het leven en beide hebben elkaar ook nodig. Immers een bloem heeft ook beide nodig om goed te kunnen bloeien om al zijn schoonheid te kunnen laten tonen. Zo is dat ook voor ons, goede keuzes maken geeft meer vrijheid, energie en plezier. Om goede keuzes voor ons zelf te maken is het belangrijk om te blijven voelen wat het beste bij ons past. Bij twijfel kunnen we het ons wat gemakkelijker maken door een blinde opstelling te doen. Dit kun je heel goed zelf doen. Hoe doe je dit dan?

 

Doe deze oefening in stilte en zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Je focust je op de keuze die je wilt maken over het onderwerp of een situatie. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld; familie, relatie of werk. Je hebt verschillende mogelijkheden om voor te kiezen. Meestal zijn twee tot vier mogelijkheden voldoende om mee te oefenen. Schrijf deze mogelijkheden in jouw eigen woorden elk apart op een stuk papier. Het kan ook gewoon JA of NEE zijn, dit is natuurlijk afhankelijk van het onderwerp of situatie. Deze kun je dan blind (ongeschreven zijde aan de bovenkant) op de grond leggen en je moet niet weten waar je wat neerlegt. Focus nu goed op het onderwerp of situatie en ga vervolgens op één van de papieren staan welke op de grond liggen. Voel goed wat er is; dit kunnen gedachten zijn, sensaties in je lichaam, beelden of het is neutraal. Zo ga je bij al je mogelijkheden langs. Doe dit verschillende malen en voel of het na de verschillende rondes ook veranderd. Je zult bij één van de mogelijkheden het beste gevoel hebben. Vervolgens draai je de papieren om en dan zie je bij welke mogelijkheid jij je het beste voelde. Dit kan in het maken voor de keuze ondersteunend zijn omdat je nu inzicht hebt gekregen wat voor jou het beste voelde. Het is een richting!

 

In mijn praktijk werk ik veel met blinde opstellingen. Als cliënten voor grote keuzes staan in hun leven en erg twijfelen is dit een manier om beter inzicht te krijgen welke richting ze het beste kunnen kiezen. Als twijfel en onzekerheid een terugkerend thema van de cliënt is dan gaan we dat eerst onderzoeken waar het vandaan komt. Het is elke keer weer prachtig om te zien hoe cliënten na een coaching traject en of een opstelling voluit tot bloei kunnen komen. Heb je belangstelling of wil je nadere informatie neem vrijblijvend contact met me op. Telefoonnummer 058-2894927/06-37170014 of info@kerntalent.nl.