Trauma is voor veel mensen een beladen woord en willen liever niet horen dat er sprake is van een trauma. ‘Een trauma heb ik niet hoor, dat is voor mensen die veel mee hebben gemaakt’. We kunnen ook spreken van een innerlijke verwonding, welke veel invloed heeft in ons dagelijkse leven. De pijnlijke ervaringen die je hebt meegemaakt tijdens de reis naar volwassene hebben invloed op je leven als volwassene. Vaak weten we niet waar het vandaan komt en krijgen we niet de vinger op de zere plek. Tegenstrijdige gevoelens, ingewikkelde gedachten, kritische stemmen, kortom delen in jezelf die elkaar tegenspreken. 

Je wordt er moe van, krijgt depressieve gevoelens, bent sneller geïrriteerd, hebt vaker onbedoelde ruzies, je bent verdrietig, je bent vermoeid, je hebt last van vage lichamelijke klachten, je bent angstig, je hebt last van paniekgevoelens, je voelt je leeg en je begrijpt jezelf niet meer. Je voelt een diep verdriet. Je huilt in stilte, want je schaamt je ervoor. 

Je hebt het immers zo goed; een goede baan, leuke partner, gezonde kinderen, prachtig huis en leuke vrienden!  Je hebt strijd met loyaliteit gevoelens naar je ouders. Misschien beter gezegd een loyaliteit conflict. Je kunt of wilt een lastige kant van hun niet zien, want dat voelt als verraad en toch weet je diep van binnen dat er iets is wat voor jou niet oké voelt en je vasthoudt, op je plek houdt en jezelf verstart. Het diepe verlangen om je vrij te voelen mis je. Jezelf kunnen zijn en jezelf kunnen verbinden met het leven, daar wil je graag aan werken. Het verlangen weerspiegelt vaak een gemis, iets wat je niet hebt gehad of wat niet bereikbaar was door de situatie of wat je niet goed kon ontvangen. 

Opstellingen van het verlangen, ook wel IoPT (=indentiteitsgerichte opstellingen psychotraumatherapie) of meergenerationele psychotraumatherapie genoemd of IZR (=interactieve zelf- resonantie methode) genoemd is een fijne manier om naar je innerlijke delen te kijken. 

De verschillende delen (gezonde-, overleving- en traumadelen), de verhoudingen en de (ziels)afsplitsingen van en tussen de delen laten jouw innerlijke leven zien hoe je het hebt aangetroffen. De opstelling helpt om weer in contact te komen met de situatie waar de traumagevoelens vandaan komen en dat de verbinding tussen de verschillende delen weer geïntegreerd kunnen worden in je huidige leven. De verbinding met je ware zelf. Door de gevoelens opnieuw te ervaren worden ze weer verbonden met de situatie waar ze ooit zijn ontstaan. Het gaat vaak om pijnlijke ervaringen van vroeger, als kind niet gezien zijn en gehoord voelen. Vader en of moeder waren niet altijd geestelijk aanwezig en je hebt veel zelf moeten uitzoeken. Verlies en rouw in het gezin. Als kind veel gepest, grensoverschrijdend gedrag meegemaakt, altijd hard moeten werken om aandacht te krijgen. Door het ervaren en zien, maakt dat je het verdriet kan verwerken van wat er niet was en ook nooit meer zal komen. Het gemis krijgt een plek. Het geeft ruimte, vrijheid, rust en ontspanning. 

Wat zijn nu precies die verschillende delen? Wat doen ze? Hoe ontstaan ze?

  • In de ontwikkeling naar een autonome volwassene raakt bijna iedereen iets van zichzelf ‘kwijt’, als reactie op pijnlijke ervaringen in je verleden. Deze pijn die werd veroorzaakt door een situatie, gebeurtenis of reactie, verborgen boodschappen in je familiesysteem/gezin van herkomst die je als bedreigend, verwarrend of overweldigend hebt ervaren: een klein of groot trauma. Om dit te kunnen ‘overleven’ heb je de pijn afgesplitst – weggestopt – om het niet meer te hoeven voelen. Deze afgesplitste gevoelens zijn traumagevoelens die vanaf dat moment in je lichaam worden opgeslagen als een blokkade of afweer. Je bouwt als het ware een muur om je heen, ‘steen voor steen’. Met dat traumadeel raak je echter ook veel van je oorspronkelijke levensenergie en vertrouwen kwijt. Het traumadeel blijft jong (heeft de leeftijd waarop het is ontstaan) en groeit niet met je mee. Door een opstelling met het verlangen te doen, kan je weer in contact komen met deze levensenergie. Je komt weer in contact met dat jonge deel van jezelf.
  • Op het moment dat het trauma ontstaat, ontwikkel je een overlevingsdeel. Er ontstaat een leegte in je ziel en lichaam, dit wordt automatisch opgevuld met overlevingsgedrag en gedachtes. Gedachtes en gevoelens die op dat moment jouw helpen te overleven, maar daarna geen enkele functie meer hebben. In je volwassen leven kunnen juist deze delen jouw vasthouden op je plek, blokkeren in bepaalde situaties, maken je onzeker, angstig en kunnen je erg vermoeien. Deze overlevingsdelen hebben als functie om je zo ver weg mogelijk van de oorspronkelijke pijn af te houden. Dit wordt jouw waarheid en bepaalt bewust en onbewust hoe jij in het leven staat.
  • Het lastige is dat het overlevingsgedrag de geblokkeerde gevoelens eronder houdt, maar op andere momenten in bepaalde situaties komen deze traumagevoelens wel tot leven doordat ze getriggerd of geactiveerd worden. Bijv. angst voor relaties of angst voor pijn of angst om te falen of angst om fouten te maken of angst voor mensen met een dominante energie, angst om verlaten te worden enz. De traumagevoelens gaan dan ‘een eigen leven leiden’. Je krijgt een innerlijke worsteling die niets met de huidige situatie te maken heeft. Je herbeleeft als het ware je trauma opnieuw, zonder dat er iets wordt opgelost of verwerkt. Je weet zelf niet hoe dit komt, waar het vandaan komt en het geeft je een onbestendig en unheimisch gevoel.

Herken jij je in dit verhaal? Heb jij ook wel bepaalde klachten en gevoelens die worden genoemd? Heb je er last van?

In mijn praktijk kun je de traumaverwerkingsmethode; meergenerationele psychotraumatherapie opstellingen;  IoPT (=indentiteitsgerichte opstellingen psychotraumatherapie); opstellingen van het verlangen individueel en in groepen doen. Ik organiseer opstellingen avonden met het verlangen in groepen. Op mijn website staan de data van de avonden op de pagina agenda. Op mijn website kun je nadere informatie lezen over de opstellingen, rouw, trauma(verwerking) en verlies. Mocht je een vraag hebben of nadere informatie willen hebben, voel je dan vrij om te bellen of mailen. Ik geef mensen de mogelijkheid om gratis een kennismakingsgesprek aan te vragen van 15 minuten. 

Naast opstellingen en psychosociaal therapeutisch werk heb ik de mogelijkheid om simple touch healing toe te passen om o.a. blokkades en conflicten te behandelen en met EMDR-therapie te behandelen.  

Als je lid bent van het Gezondheids coöperatief Nederland en je bent aangesloten bij één van de schenkkringen dan kun je de sessies vergoed krijgen. Een andere mogelijkheid is dat je in sommige situaties de kosten van de avonden en of sessies op kan geven bij de inkomstenbelasting als persoonlijke ontwikkeling/trainingen.