De wereld is momenteel erg in beweging en welke kant het uitgaat weet niemand. Een veel gehoorde uitdrukking: ‘Het komt altijd weer goed’. Uiteindelijk is dat ook zo. Alleen…. Wanneer? Hoe gaat het er dan uitzien? Wat betekent dat voor mij? Welke mogelijkheden zijn er dan? Deze onzekerheden brengen verwarring, verbijstering, boosheid, angst en verdriet met zich mee. Eenieder reageert hier verschillend op, het hangt ook erg af van in welke situatie mensen zitten en wat het met mensen doet. De tegenstellingen worden uitvergroot en de polarisatie wordt sterker door de maatregelen die op ons afkomen. Het is belangrijk dat we met de gegeven tegenstellingen naar elkaar toe kunnen en willen bewegen. Vrij te zijn van een oordeel en wel onze mening durven te zeggen. Het is soms verdraait lastig om te blijven staan als mensen heftig op je reageren. Voel jij je dan aangevallen? Word je geraakt op een diepere laag? Kun je zuiver onderscheiden wat van jou is en wat van die ander?

Het is zo belangrijk dat je durft te kijken naar je eigen aandeel in het geheel. Wat kan ik daaraan veranderen, om me minder geraakt en aangevallen te voelen. Hoe kan ik het beste reageren naar de ander zonder in de verdediging te schieten en te oordelen. 

Als we naar polariteiten kijken, dan hebben we het over twee uitersten van zaken die tegenover elkaar staan. Beide zijn er en heb je ook nodig, want anders bestond de polariteit niet. Het gaat erom dat jij je leert te bewegen tussen deze uitersten en te voelen waar jij je het beste voelt. Veelal het midden, want dan kun je de beweging naar beide kanten maken en het dialoog aangaan. 

In deze tijd is het dialoog juist zo belangrijk. Dan brengen we een open gesprek op gang waar eenieder de ruimte heeft om zijn verhaal en visie te delen. Stel open vragen aan mensen, zodat ze alle ruimte krijgen om te reageren zonder een oordeel te voelen. We willen allemaal graag in een harmonieuze en liefdevolle samenleving leven waar we respectvol en integer met elkaar omgaan. Een samenleving waarmee we ons verbonden voelen. Alles mag er zijn, zodat we ons ingesloten in het geheel kunnen voelen. Iedereen hoort erbij, niemand buitengesloten!

Oefenen met de polariteiten waar je tegenaan loopt om ze te kunnen integreren

In de praktijk doe ik regelmatig een oefening met polariteiten om te voelen wat de verschillende polariteiten met je doen en wat ze betekenen als je ze meer bij elkaar kunt brengen. Deze oefening kun je ook alleen in aandacht doen. Het is belangrijk dat je niet gestoord kunt worden tijdens de oefening. De oefening wordt onderstaand aan je uitgelegd, zodat je kunt proberen ermee te werken.  

Oefening polariteiten

  • Welke polariteiten ken je van jezelf, beschrijf ze eens…
  • Als je erover vertelt, hoe voelt het éen en hoe voelt het ander aan in je lichaam? Waar en wat in je lijf voel je aan sensaties?
  • Wat roept het op?

Voorbeelden van polariteiten:

  • Goed-fout
  • Schuld-onschuld
  • Trouw-ontrouw
  • Macht-onmacht
  • Liefde-haat
  • Gevaccineerd-niet gevaccineerd (momenteel actueel)

Opmerking:

*Positiebepaling polariteiten: De polariteiten moeten tegenover elkaar liggen. De ene aan de bovenkant van de acht (de lemniscaat) en de andere aan de onderkant van de acht (de lemniscaat). De polariteit die meer aan je linkerhand zijde (symbool van het licht) ligt is hetgeen je vaak aan de buitenwereld laat zien en de polariteit die meer aan rechterhand zijde ligt is hetgeen je liever niet laat zien aan de buitenwereld (symbool voor de schaduw).

Maak een 8 vorm en bepaal de posities* waar je de polariteiten visualiseert of symbolen neerzet op de vloer (dit kunnen bv placemats zijn). Loop langzaam in aandacht (in contact met jezelf door goed in- en uit te ademen) over de lijnen (8-vorm) van de polariteiten in 1 richting. Ervaar wat en waar je iets voelt, de heftigheid van het gevoel. Waar in de lemniscaat is deze sterker, minder sterk of nagenoeg niet aanwezig. Dit kunnen lichamelijke sensaties zijn, als; spanning, druk, zwaarte, onrust, blij, verdrietig. Soms komen er woorden of beelden binnen. Loop deze 8 een aantal keren, langzaam en in aandacht. Ervaar of er ook veranderingen en verschillen zijn tussen de rondes. Op een gegeven moment zul je ervaren dat de polariteiten wat dichter naar elkaar toekomen, omdat de sensaties die je voelt steeds minder van elkaar gaan verschillen. Je sluit de oefening af door in het midden te gaan staan, tussen de polariteiten. Je strekt je linker- en rechterarm uit naar de polariteiten, de gevoelens die je hebt gevoeld tijdens de rondes kun je op je handen plaatsen. Het mag ook een symbool of een voorwerp zijn. Breng de handen langzaam naar elkaar toe en vouw ze in elkaar. Breng je handen vervolgens naar je hart. Misschien kun je een symbool visualiseren of een naam geven in deze nieuwe situatie waarbij de polariteiten bij elkaar zijn gebracht.

Het geïntegreerde symbool kun je visualiseren als je in stressvolle of lastige situaties komt. 

Wat als de oefening niet lukt?

Het kan gebeuren dat het nog niet lukt om de handen bij elkaar en naar het hart te brengen. Soms voel je ook een spanning tijdens het bij elkaar brengen. Veelal heeft dit te maken, dat het moeizaam gaat of nog niet mogelijk is en een volgende keer mogelijk wel gaat lukken. Het kan ook zijn dat er onbewust meer speelt rondom de polariteiten waar jij op dit moment nog geen weet van hebt. Thematiek of patronen die voortkomen uit je systeem van herkomst, eigen gezin of andere systemen. Wil je hier meer van weten of onderzoeken wat er op de achtergrond speelt wat je tegenhoudt om te doen wat je wilt doen, dan kun je een afspraak met mij maken voor een gratis kennismakingsgesprek.