Hoe ben jij met jouw hart verbonden met je innerlijke vrouwelijke en mannelijke energie?

Iedere man, vrouw en anders hebben een innerlijke vrouw en man in zichzelf. Hoe is bij jou die balans? In welke energie beweeg jij het meest gemakkelijk? Welke boodschappen van de buitenwereld heb jij aangeleerd? Zet jij de vrouwelijke en mannelijke energie in vanuit angst of liefde? Wat zijn jouw patronen voor het inzetten van deze energieën? Het bewustzijn van beide energieën is belangrijk om te ontdekken wat beide doen. Het leren onderscheiden, om er goed mee om te kunnen gaan. Leren welke energie je op bepaalde momenten het meeste nodig hebt. Waar ligt bij jou de thematiek? Welke energie is bij jou het meeste dominant? Als je vanuit liefde de vrouwelijke en mannelijke energie kunt inzetten, dan is deze energie verbonden met het hart.

Kenmerken van hartsverbonden vrouwelijke energie:
* empatisch, inlevend
* liefdevol
* gevoelig
* mededogen
* verbinding
* geborgenheid
* open communicatie
* eenheid

Kenmerken van hartsverbonden mannelijke energie:
* duidelijk besef van grenzen
* jezelf onderscheiden van anderen
* verscheidenheid
* opkomen voor eigen individualiteit
* daadkracht
* avontuurlijk
* wijsheid
* beschouwelijk

De dans rondom de vrouwelijke en mannelijke energie is bij iedereen verschillend. Bij de één gaat het als van zelf en is het naturel. Bij de ander gaat het moeizamer en is het wat krampachtiger. Waar komt dat vandaan? Welke overlevingsstrategieën heb jij ontwikkeld? Welke energie had je het meeste nodig om aandacht te krijgen en gezien en gehoord te worden?

Verwonde mannelijke energie kun je o.a. herkennen aan:
hard, emotieloos, onverschillig, gebrek aan empathie, gevoelsarm, veel denken en analyseren, strijd, controlerend, heersend, dwingend, overmatige zucht naar vrijheid, verzet tegen verbinding, sterke drang om de ander op afstand te houden, teveel ik-gericht, zichzelf opblazen, zichzelf afsluiten van de ander, gebrek aan kwetsbaarheid, dominant, agressief.

Verwonde vrouwelijke energie kun je o.a. herkennen aan: energetisch versmelten met de ander/omgeving, gebrek aan kracht en onafhankelijkheid, moeite met grenzen stellen en voor zichzelf opkomen, confrontaties vermijden, eigenheid opgeven, claimend en bezitterig, jaloers, manipulerend, te weinig ik-kracht, gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde.

Hoe is jouw balans tussen je innerlijke vrouwelijke en mannelijke energie?

Om een goede balans te vinden is het belangrijk om helende stappen te kunnen zetten. Als eerste is het belangrijk om te ontdekken welke energie het meest verwond of dominant is bij jou. Deze eigen verwonde energie mannelijk of vrouwelijk te herkennen en onder ogen te zien. De hartsverbonden energie mannelijke of vrouwelijk in jezelf te ontwikkelen en integreren om een goede balans in jezelf te creëren van je mannelijke en vrouwelijke energie.

Als jij je meer herkent in de verwonde vrouwelijke energie, dan heb je de hartsverbonden mannelijke energie meer te ontwikkelen en de vrouwelijke hartsverbonden energie er vervolgens mee te integreren om beide in balans te kunnen krijgen. Bij verwonde mannelijke energie is de route net andersom.

Hannah Cuppen heeft in haar boek van ‘Liefdesbang’ dit thema heel mooi en begrijpelijk beschreven en in haar werkboek van ‘Liefdeskunst’ prachtige opdrachten uitgewerkt om zelf te maken. Echt een aanrader.

In de praktijk doe ik regelmatig een oefening met polariteiten om te voelen wat de verschillende polariteiten met je doen en wat ze betekenen als je ze meer bij elkaar kunt brengen. Deze oefening kun je ook alleen in aandacht doen. Het is belangrijk dat je niet gestoord kunt worden tijdens de oefening. De oefening wordt onderstaand aan je uitgelegd, zodat je kunt proberen ermee te werken.  
 

Oefening polariteiten
• Welke polariteiten ken je van jezelf, beschrijf ze eens.
• Als je erover vertelt, hoe voelt het één en hoe voelt het ander aan in je lichaam? Waar en welke sensaties voel je in je lijf?
• Wat roept het op?

Voorbeelden van polariteiten:
• Goed-fout
• Schuld-onschuld
• Trouw-ontrouw
• Macht-onmacht
• Liefde-haat
• Innerlijke vrouwelijke en mannelijke energie

Opmerking:
Positiebepaling polariteiten: De polariteiten moeten tegenover elkaar liggen. De ene aan de bovenkant van de acht (de lemniscaat) en de andere aan de onderkant van de acht (de lemniscaat). De polariteit die meer aan je linkerhand zijde (symbool van het licht) ligt is hetgeen je vaak aan de buitenwereld laat zien en de polariteit die meer aan rechterhand zijde ligt is hetgeen je liever niet laat zien aan de buitenwereld (symbool voor de schaduw).
Maak een 8 vorm en bepaal de posities* waar je de polariteiten visualiseert of symbolen neerzet op de vloer (dit kunnen bv placemats zijn). Loop langzaam in aandacht (in contact met jezelf door goed in- en uit te ademen) over de lijnen (8-vorm) van de polariteiten in 1 richting. Ervaar wat en waar je iets voelt, de heftigheid van het gevoel. Waar in de lemniscaat is deze sterker, minder sterk of nagenoeg niet aanwezig. Dit kunnen lichamelijke sensaties zijn, als; spanning, druk, zwaarte, onrust, blij, verdrietig. Soms komen er woorden of beelden binnen. Loop deze 8 een aantal keren, langzaam en in aandacht. Ervaar of er ook veranderingen en verschillen zijn tussen de rondes. Op een gegeven moment zul je ervaren dat de polariteiten wat dichter naar elkaar toekomen, omdat de sensaties die je voelt steeds minder van elkaar gaan verschillen. Je sluit de oefening af door in het midden te gaan staan, tussen de polariteiten. Je strekt je linker- en rechterarm uit naar de polariteiten, de gevoelens die je hebt gevoeld tijdens de rondes kun je op je handen plaatsen. Het mag ook een symbool of een voorwerp zijn. Breng de handen langzaam naar elkaar toe en vouw ze in elkaar. Breng je handen vervolgens naar je hart. Misschien kun je een symbool visualiseren of een naam geven in deze nieuwe situatie waarbij de polariteiten bij elkaar zijn gebracht.
Het geïntegreerde symbool kun je visualiseren als je in stressvolle of lastige situaties komt.  
 

Wat als de oefening niet lukt?
Het kan gebeuren dat het nog niet lukt om de handen bij elkaar en naar het hart te brengen. Soms voel je ook een spanning tijdens het bij elkaar brengen. Het kan zijn dat er onbewust meer speelt rondom de polariteiten waar jij op dit moment nog geen weet van hebt. Thematiek of patronen die voortkomen uit je systeem van herkomst, eigen gezin of andere systemen. Wil je hier meer van weten of onderzoeken wat er op de achtergrond speelt, dan kun je een afspraak met mij maken voor een gratis kennismakingsgesprek.