Het verstrooide brein van Gabor Maté
In ‘Het verstrooide brein’ helpt Gabor Maté je om AD(H)D te begrijpen en er beter mee om te gaan. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.
Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie AD(H)D (Attention Deficit Disorder) heeft, en voor wie iemand kent met ADD. Veel is geschreven over kinderen maar ook volwassenen kunnen met ADD worstelen, zeker als zij dit pas op latere leeftijd ontdekken. Maté (zelf ADD’er) vertelt hoe het is om met een verstrooid brein te leven, hoe je daar beter mee om kunt gaan en hoe je het positief in kunt zetten. Zie je ADD als aandachtstekortstoornis of als een creatief brein? Het verstrooide brein toont aan dat ADD geen erfelijke ziekte is, maar een omkeerbare beperking en in te lopen ontwikkelingsachterstand. Maté legt uit hoe het komt dat bij ADD de hersencircuits die zich bezighouden met emotionele zelfregulatie en impulscontrole zich niet ontwikkelen in de kindertijd. Snel afgeleid zijn en dissociatief reageren ontstaan al in de baarmoeder en blijven het hele leven doorwerken. Met Het verstrooide brein stelt Maté ouders in staat te begrijpen wat hun kinderen met ADD beweegt, geeft hij volwassenen met ADD inzicht in hun emoties en gedrag en biedt hij een optimistische visie op neurologische ontwikkeling, zelfs bij volwassenen. Inclusief tips en technieken om deze ontwikkeling bij zowel kinderen als volwassenen te bevorderen. Het verstrooide brein is een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek zal doen vallen.
De mythe van het normaal van Gabor Maté
In ‘De mythe van normaal’ laat Gabor Maté zien wat ‘normaal’ in een toxische maatschappij betekent voor trauma, ziekte en heling. In De mythe van normaal, over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij ontleedt Gabor Maté de onderliggende oorzaken van onze fysieke en emotionele malaise, en legt hij verbanden tussen ons persoonlijk lijden en de druk van het jachtige bestaan. Wij zijn geneigd te geloven dat ‘normaal’ gelijk staat aan ‘gezond zijn’. Maar hoe gezond is die norm nu echt? Maté ontdekte dat de gangbare definitie van ‘normaal’ niet juist is: vrijwel alle ziekte is een natuurlijke weerspiegeling van het leven in een ongezonde samenleving, waarin gezondheidszorg steeds verder van onszelf af is komen te staan. In dit inzichtrijke en invoelende boek laat hij ons zien dat de sleutel tot genezing ligt in het herstel van onze medemenselijkheid en het omarmen van onze authenticiteit, ongeacht de maatschappelijke verwachtingen. “In De mythe van normaal neemt Gabor Maté ons mee op een epische ontdekkingsreis naar hoe ons emotionele welzijn en onze sociale verbondenheid (kortom: hoe we leven) nauw verweven zijn met gezondheid, ziekte en verslaving. Dit meeslepende en prachtig geschreven verhaal heeft verstrekkende gevolgen voor ons leven en de (mentale) gezondheidszorg.” – Bessel van der Kolk, auteur van Traumasporen
Wanneer je lichaam nee zegt van Gabor Mate
‘Wanneer je lichaam nee zegt’ van Gabor Maté is een wereldwijd bekend standaardwerk over de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest. Nu eindelijk in het Nederlands vertaald! Gabor Maté houdt ons in Wanneer je lichaam nee zegt (When the Body says No) een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS. Mensen hebben altijd al intuïtief begrepen dat lichaam en geest niet van elkaar gescheiden kunnen worden. Het moderne leven brengt een betreurenswaardige dissociatie met zich mee, een scheiding tussen wat we met ons hele wezen weten en wat onze denkgeest als waarheid accepteert. Van deze twee soorten kennis wint de laatstgenoemde, beperktere, het meestal. Dat gaat ten koste van onze gezondheid. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen. Met Wanneer je lichaam nee zegt kan ieder van ons zich afstemmen op de innerlijke wijsheid die we allemaal bezitten.
De Fontein, vind je plek van Els van Steijn
Aan de hand van de fontein als metafoor van je familiesysteem krijg je praktische handvatten om hardnekkige patronen in je gedrag te doorbreken. Je krijgt meer rust en grip op je leven. Floortje Dessing zegt over dit boek: ‘Ik ben geïntrigeerd door de theorie van de fontein: de inzichten helpen me om als mens te blijven groeien.’ Door de fontein (Aan de hand van de fontein als metafoor voor het familiesysteem) leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Veel mensen staan onbewust niet op de juiste plek, waardoor ze op allerlei vlakken problemen kunnen ervaren. Dit boek geeft je praktische tips waardoor je stevig op jouw plek kunt staan. Je bent als mens veel meer verbonden met je familiesysteem dan je kunt bevroeden; de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden en principes waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen. Het patroon dat je in de familiefontein laat zien, herhaalt zich bijna altijd op andere vlakken in je leven, zowel in je relatie of eigen gezin als in je verdere privé – en werkleven. De theorie van de fontein legt in heldere taal uit wat jouw plek is. Vaak sta je niet op je eigen plek. Hoe herken je dat en welke consequenties horen daarbij? Voel je je snel schuldig, neem je structureel te veel verantwoordelijkheid op je en geef je meer dan je ontvangt? Heb je moeizame relaties, ben je erg kritisch op jezelf en anderen, heb je bewijsdrang of zie je dat je kinderen je patronen ook al overnemen? Met behulp van dit boek ben je zelf in staat om een mogelijke diagnose te stellen waarom bepaalde zaken in je leven niet zo lopen zoals je zou willen. Vervolgens wordt op praktische wijze toegelicht hoe je op jouw plek in de fontein komt en welke stappen je daartoe kunt nemen. Als je leert om op de juiste plek te staan in de fontein, vind je rust en laat je het jezelf goed gaan. Je laat los wat van de ander is en ziet onder ogen wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je leert ja te zeggen tegen al het goede en het minder goede wat er is, waarbij je je eigen primaire gevoelens gaat ervaren. Je zult merken dat je toegang krijgt tot een positieve spiraal waardoor de relatie met jezelf en je omgeving verbetert. Het boek reikt je een ander perspectief aan waarmee je kunt kijken naar je leven en je de juiste verbinding met belangrijke mensen om je heen gaat vinden. Els van Steijn is teamtrainer en coach en is gespecialiseerd in het systemische perspectief. Ze past het systemische werken toe in haar coachingspraktijk en begeleidt familie- en organisatieopstellingen. Voor haar cliënten is de fontein een eyeopener en het ontbrekende puzzelstukje dat nodig is om een volgende stap effectief te kunnen zetten.
De Fontein, maak wijze keuzes van Els van Steijn
Versta jij de kunst om onderscheid te maken tussen waar je invloed op hebt en waarop niet, zodat je wijze keuzes kunt maken, waarmee je het jezelf goed laat gaan? Met behulp van de metafoor van de fontein kun je antwoorden vinden op jouw levensvragen waardoor je voor een hoge levenskwaliteit in het heden en in de toekomst kunt zorgen. In dit boek word je meegenomen in de werking van de fontein op je relaties, je gezondheid, op je werk en in de maatschappij. ‘De fontein, maak wijze keuzes’ is het vervolg op de bestseller ‘De fontein, vind je plek’. Beide boeken kunnen los van elkaar worden gelezen. Wat kun jij doen om de dynamieken op jouw levenspad gunstig te beïnvloeden? De fontein helpt je om je eigen plek stevig in te nemen en een ander zijn of haar plek te gunnen. Inzicht in je familiesysteem van herkomst is hierbij onontbeerlijk. De patronen in je ‘de familiefontein’ herhalen zich in je privé en professionele leven. Daarbij word je tijdens je leven vergezeld door je ego. Je hebt een ego, maar bent je ego niet. Je ego loslaten lukt steeds beter naarmate jij je plek in de fontein hebt ingenomen. Mensen willen dan graag bij je in de buurt zijn, want je kwaliteit van aanwezigheid is hoog. Ook verhoog je je gunfactor, waardoor je meer voor elkaar krijgt. Als je het krachtenveld waarin je je bevindt beter herkent, zonder oordeel leert waarnemen en je kunt overgeven aan ‘wat is’, kun je wijzere keuzes maken. Inzicht in systemische wetmatigheden en principes is hierbij essentieel. In een systeem zitten wetmatigheden. Je kunt deze wetmatigheden wellicht oneerlijk of onrechtvaardig vinden maar systemische dynamieken houden geen rekening met ethiek of meningen. Dit boek legt uit hoe die principes werken. Hoe beter je dat begrijpt, des te meer kun je systemische principes voor je laten werken in plaats van tegen je. Om onderscheid te kunnen maken waar je wel en geen invloed op hebt, is een vergroting van je bewustzijn noodzakelijk. De crux hierbij is om te leren los te laten. Je gaat dan anders kijken, waardoor je mogelijk andere keuzes kunt maken, omdat je de haalbare en realistische opties kunt onderscheiden van de niet-haalbare. En hopelijk laat je het jezelf en je dierbaren goed gaan. Wat de wereld nodig heeft, zijn mensen die levendig en wakker zijn, zonder zichzelf meer of minder te voelen dan anderen. Want heldere en levendige mensen kunnen het bijna onmogelijke vaak toch voor elkaar krijgen. De fontein zal herkenbaar zijn en troostrijk, omdat het je inzicht geeft en handvatten biedt om jouw vraagstukken aan te kijken. Om los te laten wat je hebt los te laten. En om waar mogelijk actie te ondernemen. Ik wens je een vloeiend stromende fontein toe! Els van Steijn Els van Steijn (1969) is schrijver van de bestseller ‘De fontein, vind je plek’, coach, en familie- en organisatieopsteller. Via haar coachingspraktijk, workshops en socialmediakanalen draagt ze haar missie uit: volgende generaties systemisch ‘schoner’ en minder belast laten zijn. Een overweldigend aantal lezers heeft Els persoonlijk laten weten dat de metafoor van de fontein een positief effect op hen heeft gehad en nog dagelijks doorwerkt in gunstige zin.
De Fontein, vier je leven van Els van Steijn
Ieder mens heeft iets eigens en unieks te geven aan de wereld en vooral aan zichzelf. Op het moment dat jij op je juiste plek staat in de fontein, voel je een energiestroom in je lichaam in de vorm van vervulling, enthousiasme en vreugde. Je ervaart dat je bent ingebed in iets dat groter is dan jijzelf. Je voelt je dan gedragen door iets wat jou overstijgt. Dit gaat verder dan je familiesysteem van herkomst. Deze kracht stuurt en begeleidt je op een manier die je niet tot nauwelijks kunt verwoorden, maar die je wel kunt voelen als je je lichaam goed bewoont en luistert naar de signalen die aan je worden afgegeven. Hier spreekt een stukje van je ziel. Als mens heb je een verlangen om je ziel in je dagelijkse leven tot uitdrukking te brengen en te delen met je omgeving. De expressie daarvan en de vertaling naar gedrag van wat jouw ziel wil, is wat jou eigen en uniek maakt. Je voelt dat het leven stroomt. Ruimte innemen om jouw essentie te leven en dat vanuit een oprecht hart ook de ander te gunnen, maakt dat de wereld een uitnodigende plek is. Daar wil je graag zijn en daar voel je je thuis. Dit gedrag vertonen gaat je goed en met gemak af als je stevig op je eigen plek in de fontein staat. Met dit derde deel van De fontein – de metafoor voor jouw familiesysteem – wil ik je inzichten en praktische handvatten geven om jouw leven volledig te leven en je bovendien aanmoedigen om je leven te vieren. Sta niet op de waakvlam en zorg dat het je goed gaat, zelfs als het (dierbare) mensen in je omgeving minder gaat. Ruimte innemen om jouw essentie te leven en dat vanuit een oprecht hart ook de ander te gunnen, maakt dat de wereld een uitnodigende plek is. Durf te vertrouwen dat het leven het beste met je voorheeft. Omarm en vier de package deal van je leven. Alleen daarmee doe je het beste voor jezelf, je dierbaren en de wereld en ontlast je de volgende generaties.
Liefdesbang van Hannah Cuppen
Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst. Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst. Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft. Nederland telt meer dan twee miljoen singles. Het blijkt niet eenvoudig de prins of prinses op het witte paard tegen te komen. En staat die opeens wél voor je deur, dan is het lastig de teugels uit handen te geven. Vervelende ervaringen of verlies hebben je misschien liefdesbang gemaakt. Hannah Cuppen, zelf ervaringsdeskundige, laat in Liefdesbang zien hoe je je hart weer kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander. Cuppen durfde zich kwetsbaar op te stellen en schreef dit boek vanuit haar jarenlange zelfonderzoek. Ook interviewde ze vele mensen over hun ervaringen met verlatings- en bindingsangst. Deze authentieke verhalen maken samen met de inzichten en tips van Cuppen Liefdesbang tot een oplossingsgericht boek, zodat de liefde weer een eerlijke kans krijgt. Liefdesbang is een standaardwerk.
Liefdeskunst van Hannah Cuppen
Hannah Cuppen laat met Liefdeskunst, het werkboek bij haar bestseller Liefdesbang, een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: nog meer mensen helpen met hun liefdesbang. Hannah Cuppen schreef met Liefdeskunst het langverwachte werkboek bij haar bestseller Liefdesbang. Eindelijk kun je nu zelf aan de slag met je bindingsangst en/of verlatingsangst! Stap voor stap neemt Hannah je mee om de oorzaken van je angst te achterhalen en aan te pakken. Je krijgt gerichte oefeningen, meditaties en opdrachten en heel veel tips en technieken. Met dit prachtig vormgegeven werkboek zet Hannah je écht aan het werk, waardoor je uiteindelijk in staat bent om je bindingsangst en/of verlatingsangst om te zetten in liefde voor jezelf en voor die ander. Het is aanbevolen om Liefdesbang gelezen te hebben voordat je met Liefdeskunst aan het werk gaat, maar het hoeft niet. Cuppen in haar inleiding: ‘Liefdesbang geeft je het bewustzijn en Liefdeskunst de tools om dit te verbinden met het voelen. Bewustzijn én voelen zijn beide noodzakelijk voor echte verandering. Bewustzijn zonder voelen is niet doorleefd. Voelen zonder bewustzijn zorgt ervoor dat je je kunt verliezen in het voelen.’
Liefdesroep van Hannah Cuppen
Liefdesroep, het vervolg op de bestseller Liefdesbang, nodigt je uit om te luisteren naar de roep van je hart en een gelukkiger mens te worden door te kiezen voor jezelf en je passies. Liefdesroep is het (logische) vervolg op de bestseller Liefdesbang van Hannah Cuppen. In haar eerste boek Liefdesbang besprak Hannah Cuppen bindingsangst en verlatingsangst en wat je hieraan kunt doen. In haar tweede boek Liefdesroep pakt zij wederom een thema aan waar velen mee worstelen. Iedereen zoekt in zijn of haar leven naar invulling, vervulling en passie. Met of zonder een romantische relatie gaat het erom dat we vaak vergeten – of niet durven – om ons hart te volgen. Op haar eigen, aansprekende wijze roept Hannah Cuppen op, ze begeleidt, daagt uit en geeft praktische adviezen en voorbeelden om dit universele thema ‘luisteren naar de roep van je hart’ toegankelijk te maken. Als je voor jezelf en je passies durft te kiezen word je nu eenmaal een gelukkiger mens! ‘Als je de moed hebt om te kiezen voor de roep van je hart vind je niet alleen belangrijke levenslessen maar ook je diepste vervulling. Dit boek nodigt je uit om jouw unieke liefdesroep te volgen als richtingwijzer naar een bezield en vervuld leven’ – Hannah Cuppen
Veilig in je lijf. Het traumatische verleden tot rust brengen in lichaam, hoofd en hart van Deirdre Fay
Misschien word je door het leven overweldigd. Misschien lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand te zijn, maar heb je wel een traumaverleden of ga je onder enorme stress of verstikkende angst gebukt. Of misschien vraag je je af of je emoties en herinneringen je beletten echt gelukkig te zijn. Deirdre Fay heeft – gebaseerd op haar 35 jaar ervaring met psychotherapie, yoga en meditatie – een methode ontwikkeld om je te helpen eindelijk van je emotionele trauma te herstellen. In Veilig in je lijf deelt ze deze benadering, waarmee ze moderne neurobiologie en eeuwenoude wijsheden samenbrengt.
In dit boek zul je ontdekken:
– wat trauma is en waarom het je maar niet lukt om van de pijn te herstellen;
– waarom schaamte een gehechtheidswond is en hoe je je lijden kunt verzachten met zelfcompassie;
– hoe je je balans kunt hervinden wanneer je door iemand of door een situatie wordt getriggerd;
– welke ademhalingstechnieken veranderingen in de hersenen stimuleren en emotionele regulatie bevorderen;
– welke vaardigheden je helpen om meer contact te maken met je lichaam en je beter op je gemak te voelen bij je innerlijke ervaring.
Of je nu van verlatingsangst, pijn of rouw wilt herstellen, Veilig in je lijf kan je helpen om je meer thuis te gaan voelen in je innerlijke wereld. Zo kan je lichaam stap voor stap een plek worden waar je veilig kunt verblijven.
Deirdre Fay heeft tientallen jaren ervaring met het verkennen van de raakpunten van trauma, gehechtheid, yoga en meditatie. Ze hanteert ‘een radicaalpositieve benadering tot het herstellen van trauma’. Als supervisor was ze verbonden aan het Trauma Center en ze verzorgde trainingen aan het Sensorimotor Psychotherapy Institute. Hedendaagse modellen voor herstel, zoals Compassion Focused Therapy (CFT) en Internal Family Systems (IFS), integreert ze met haar ervaring als bevoegd trainer in mindful zelfcompassie.
Polyvagale oefeningen. De nervus vagus als bron van veiligheid en vertrouwen van Deb Dana
Voor ontspanning, welbevinden en herstel is er één specifieke zenuw die van cruciaal belang is: de nervus vagus. Deze zenuw, die in verbinding staat met onze organen, heeft echter twee gezichten: hij kan voor een ervaring van vreugde, passie, rust en veiligheid zorgen, maar ons ook in een overlevingstoestand brengen, waarin we ons afsluiten en gevoelloos worden.
De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel, waar de nervus vagus een onderdeel van is. Met een bondig overzicht maakt Deb Dana deze theorie, en daarmee de functie van de nervus vagus, voor iedereen begrijpelijk. De polyvagale oefeningen en meditaties helpen om het zenuwstelsel te reguleren, waardoor het gemakkelijker wordt om ontspannen en verbonden te zijn.
In dit boek heeft Deb Dana haar eerder gepubliceerde, meest effectieve oefeningen samengebracht en toegankelijk gemaakt voor niet-professionals. Daarnaast deelt ze enkele nieuwe oefeningen en heeft ze een nieuw hoofdstuk geschreven over de polyvagaaltheorie, waarin ze onder meer verwoordt hoe we ons kunnen verankeren in veiligheid in de onrustige tijd waarin we leven.
Deb Dana is wereldwijd de belangrijkste vertaler van de polyvagaaltheorie naar de praktijk. Ze is opgeleid in onder meer Sensorimotor Psychotherapy en voltooide de opleiding traumatherapie aan het Trauma Center van Bessel van der Kolk in Massachusetts. Als klinisch adviseur is ze verbonden aan het Kinsey Institute van Indiana University.
Neuroaffectieve meditatie. Een praktische handleiding voor emotionele groei, hersenontwikkeling en herstel van traumInclusief online audiobestanden met meditaties (Nederlandstalig) van Marainne Bentzen
Op basis van 25 jaar onderzoek naar hersenontwikkeling en tientallen jaren meditatiebeoefening laat psychotherapeut Marianne Bentzen zien hoe we neuroaffectieve meditatie – een meditatievorm waarin meditatie, neurowetenschap en psychologie samenkomen – kunnen inzetten voor persoonlijke groei en bewuste volwassenwording. Aan de hand van een gedetailleerde beschrijving van de fases van emotionele rijping, laat ze zien welke ontwikkelingsprocessen de hersenen doormaken tijdens onze kindertijd, tienertijd en volwassenheid.
Neuroaffectieve meditatie kan ons helpen om het proces van emotionele volwassenwording verder te doorlopen, wat nieuwe ervaringen en nieuwe manieren van functioneren mogelijk maakt. Omdat elk pad naar verdieping en rijping echter onvermijdelijk ook de deur openzet naar onze diepste pijn en grootste angst, wordt ook ruim aandacht besteed aan trauma en welke bijdrage meditatie kan leveren in het helingsproces.
De zestien geleide meditaties voor neuroaffectieve hersenontwikkeling die in dit boek worden aangeboden (ook online te beluisteren) werken diep in op de onbewuste lagen van de hersenen. Ze helpen ons om opnieuw verbinding te maken met onszelf en de mensen om ons heen. Elke meditatie verkent een ander thema, zoals compassie, positieve en negatieve ervaringen, ademhalen om ‘in je lichaam te zijn’ en energie in evenwicht brengen.
Dit boek verklaart de wetenschap achter neuroaffectieve meditatie en biedt een stapsgewijze benadering voor spirituele groei, emotionele rijping en hersenontwikkeling.
Marianne Bentzen is psychotherapeut en docent neuroaffectieve ontwikkelingspsychologie. Ze is auteur en coauteur van meerdere artikelen en boeken en heeft lesgegeven in zeventien landen en presentaties verzorgd op meer dan dertig (inter)nationale conferenties. Marianne woont in Denemarken.
Zinnen die de ziel raken. Systemische zinnen voor begeleiders van opstellingen van Elmer Hendrix
Geheel herziene 6e druk 2024. Deze zinnen zijn niet alleen voor opstellers. Ondanks wat de ondertitel belooft. Deze zinnen zijn voor ieder die zichzelf of anderen op zielsniveau wil laten raken.
Iedere opsteller maakt op z’n minst, zo nu en dan gebruik van systemische zinnen. Maar wat zijn nu de juiste systemische zinnen? De zinnen die de ziel raken waardoor een helende beweging kan ontstaan? Elmer Hendrix heeft met grote zorgvuldigheid, helende zinnen die gebruikt kunnen worden in systemische opstellingen, uitgewerkt. Voor vrijwel iedere dynamiek zijn de zinnen beschreven én voor de reacties van de client hierop. Dat maakt dit boek zo krachtig. Behalve de helende zinnen geordend naar dynamieken, heeft Hendrix ook 16 opstellingen uitgewerkt zodat de lezer kan zien hoe hij de zinnen zelf toepast. In het derde deel van het boek zijn een aantal meditaties opgenomen. Deze meditaties zijn een aanvulling de helende zinnen in het werk met clienten. Dit boek is een heldere leidraad voor iedere opsteller. Het leert je welke zinnen passend en werkend kunnen zijn binnen de dynamieken die zich tonen. Vanuit de familieopstellingen neemt Elmer je mee. Dit is de geheel herziene 6e druk, 248 pagina’s.
Zicht wijze op ongedachte mogelijkhedenhandboek systemische structuuropstellingen (SySt®) van Nelleke van Houts
Het enige Nederlandstalige boek over structuuropstellingen. Geschreven door dé autoriteit in deze manier van werken in Nederland: Nelleke van Houts.
Zicht wijze maakt het werken met systemische structuuropstellingen toegankelijk. Het is een handboek zoals een handboek hoort te zijn: met grote deskundigheid geschreven, compleet en met uitgebreide onderbouwingen.
“Voor elke opsteller is het een must om kennis te hebben van deze manier van werken.” Bouke de Boer
Dit handboek opent deuren voor iedere professional, die systemisch denkt en werkt. Zicht wijze maakt het werken met systemische structuuropstellingen toegankelijk.
De SySt® methode, beter bekend als ‘structuuropstellingen’, is ontwikkeld door Prof. Dr. Matthias Varga von Kibéd en Dipl. Psych. Insa Sparrer. De methode is even krachtig als effectief. Deze wijze van werken heeft zich een bewezen plek veroverd in zowel de psychosociale als de organisatie context, in coaching, mediation, bij de begeleiding van leerprocessen, in de gezondheidszorg en binnen de kunst.
Zicht wijze biedt een stroom aan theoretische en praktische kaders. Zonder theorie is de praktijk bodemloos. Dit handboek geeft die bodem. Het toont de grammatica, formats en miniaturen, aangevuld met voorbeelden en oefeningen. Een stevig houvast om de vragen en dilemma’s van klanten verder te brengen naar mogelijkheden.
Met dit boek nodigt Nelleke de lezer uit om SySt® te verkennen, te ervaren en er de vruchten van te plukken.
Nelleke van Houts is in haar werk gericht op verhelderen en oplossen. Zij faciliteert mensen en organisaties, die ongedachte mogelijkheden willen (her)vinden bij hun vragen met SySt®. Nelleke is dé autoriteit in Nederland in het werken met deze methode. Als gecertificeerd SySt® adviseur biedt zij opleidingstrajecten in SySt® aan. Zij heeft in haar loopbaan duizenden mensen geholpen en opgeleid, steeds met dezelfde zorgvuldigheid en kennis die ook in dit boek terug te vinden is.
“Nelleke is erin geslaagd om de theoretische en praktische complexiteit van de systemische structuuropstellingen op een behapbare manier toegankelijk te maken zonder de complexiteit (en dat is iets ander dan nodeloze complicaties) tot een kookboek te verarmen.”
Internal Family Systems-therapie (IFS). Een traumabewuste behandeling voor angst, depressie, PTSS en verslavingsproblemen van Frank Andersen
Richard C. Schwartz, PhD, ontwikkelde dertig jaar geleden Internal Family Systems-therapie (IFS). Hij hoorde zijn cliënten regelmatig innerlijke dialogen beschrijven met wat zij ‘verschillende delen’ noemden. Voor al deze cliënten gold dat hun innerlijke wereld werd gekenmerkt door delen die weliswaar positieve beschermende bedoelingen hadden, maar daarbij, soms extreme, strategieën gebruikten die in feite juist een negatief effect hadden. Schwartz constateerde dat deze (extreme) delen minder storend gedrag vertoonden en zich coöperatiever opstelden zodra er aandacht werd besteed aan hun zorgen en bedenkingen en ze zich veiliger begonnen te voelen.
IFS beschouwt psychische meervoudigheid als een normaal verschijnsel: ieder van ons heeft delen. Sommige van die delen zijn getraumatiseerd en andere hebben een beschermende functie, maar allemaal hebben ze het beste met ons voor en zijn ze van grote waarde voor het innerlijke systeem als geheel. Getraumatiseerde delen kunnen genezen door alle delen met elkaar in contact te brengen en met het ‘Zelf’ – de kern – van de cliënt.
IFS-therapie is een effectieve behandeling gebleken voor een breed scala aan psychische problemen, waaronder trauma, dissociatie, depressie, angst, PTSS en verslaving. De therapie biedt een niet-pathologiserende aanpak op een neurowetenschappelijke basis, waarbij een beroep wordt gedaan op innerlijke hulpbronnen en zelfcompassie om tot de kern van emotionele wonden te komen en deze te genezen. In dit boek wordt uitgelegd hoe cliënten hun ‘Zelf’ kunnen leren kennen en hoe ze hun persoonlijkheid en hun symptomen van elkaar kunnen gaan onderscheiden. Stapsgewijs worden zo de pijnlijke en beperkende gevolgen van traumatiserende gebeurtenissen in het verleden weggenomen.
Met stap-voor-staptechnieken, geannoteerde casuïstiek, oefeningen en meditaties, neurowetenschappelijke achtergrondinformatie en downloadbare werkbladen.
Frank G. Anderson, MD, reist de wereld rond als voorvechter en leermeester van Internal Family Systems-therapie. Als psychiater en psychotherapeut heeft hij zich gespecialiseerd in de behandeling van trauma en dissociatie. Anderson heeft een passie voor het lesgeven in breincentrale psychotherapie en het samenbrengen van huidige neurowetenschappelijke kennis met het IFS-model.
Martha Sweezy, PhD, is universitair docent aan de Harvard Medical School en opleidingsadviseur en -supervisor bij de Cambridge Health Alliance. Ze geeft in verschillende landen les over IFS en is coredacteur/coauteur van drie boeken over IFS. Ze heeft een bijzondere interesse in het onderwerp schaamte.
Richard C. Schwartz, PhD, ontwikkelde de Internal Family Systems-therapie. Hij publiceerde vier boeken en ruim vijftig artikelen over IFS. Vanuit het door hem opgerichte IFS Institute worden trainingen aangeboden voor behandelaars en leken. Schwartz is verbonden aan de faculteit Psychiatrie van Harvard Medical School.
Trauma, je bent gek als je het niet hebt. Een holistische visie en aanpak van Christine Pannebakker
TRAUMA, je bent gek als je het niet hebt. Een holistische visie en aanpak. ‘De hoop voor de mensheid is de transformatie van het individu’ Jiddu Krishnamurti
Je doet alles volgens het boekje om je fit en prettig te voelen. Het leven is tenslotte iets moois. Je sport en beweegt, eet relatief gezond, hebt leuk werk, je gaat op tijd naar bed en je hebt een rijk sociaal leven. Alle voorwaarden voor een gelukkig leven zijn er. Toch knaagt er iets vanbinnen. Waar komen die sombere momenten steeds weer vandaan? Wat maakt dat je in kleine of grotere mate verslaafd bent aan lekkers dat niet per se goed voor je is. Wat zorgt ervoor dat je soms zo kinderachtig kunt reageren en emotionele onbalans ervaart? Waarom toch steeds die bewijsdrang? Waar komen die onbestemde onzekere gevoelens vandaan? En wat is dat diepe gevoel van leegte dat op moeilijke momenten naar boven komt? Het is alsof er een elastiek aan je vastzit dat je steeds weer terugtrekt terwijl je zo graag verder wilt. Herkenbaar? Dan is dit boek voor jou. Wat je ervaart in je leven zijn de effecten van trauma. Ieder mens is namelijk in meer of mindere mate getraumatiseerd. Jij ook. Dit boek laat zien waarom iedereen trauma’s heeft, waar ze vandaan komen en wat de gevolgen zijn. En vooral: hoe je door het toepassen van wat dit boek je aanreikt jouw trauma’s kunt transformeren om je zo nog gelukkiger, betekenisvoller en lekkerder te voelen. Robert Bridgeman is transformatiecoach, opleider, auteur, documentairemaker en spreker. Hij onderzoekt methoden om het menselijk potentieel te vergroten en bewustzijn te ontwikkelen. Hij specialiseerde zich in traumawerk. Robert leidde honderden transformatiecoaches op via de Bridgeman Academie en hielp duizenden mensen om door hun blokkades heen te breken op weg naar een lichter leven. Schrijfster en journaliste Christine Pannebakker onderzocht het gedachtegoed van Robert en vond in zijn methode de missing link tussen het melodietje van je lekker voelen en de grondtoon van diepgeworteld geluk. Dat resulteerde in deze samenwerking en dit transformerende boek.
Het is niet met jou begonnen. De erfenis van familietrauma van Mark Wolynn
Ontrafel je erfenis van familietrauma met ‘Het is niet met jou begonnen’ van Mark Wolynn en doorbreek de cyclus voor een vrije toekomst.
Ontrafel je erfenis van familietrauma met Het is niet met jou begonnen van Mark Wolynn en doorbreek de cyclus voor een vrije toekomst. Wanneer je gebukt gaat onder angst, depressie, problemen of pijn komt het vaak niet in je op dat je dit geërfd kunt hebben van je voorouders. Zolang onopgeloste trauma’s begraven blijven in pijn of stilte, kunnen angsten en gevoelens die niet bij jou horen blijven opduiken in je leven. Met de transformatieve aanpak uit dit boek is het mogelijk de cyclus te doorbreken.
Het is niet met jou begonnen bouwt voort op het werk van vooraanstaande deskundigen op het gebied van posttraumatische stress, waaronder de psychiater Bessel van der Kolk, auteur van Traumasporen. Zelfs als de persoon die het oorspronkelijke trauma opliep is overleden, of het verhaal is vergeten of verzwegen, kunnen herinneringen en gevoelens voortleven. Ze spelen een veel grotere rol in onze emotionele en fysieke gezondheid dan je zou denken.
Als pionier op het gebied van erfelijk familietrauma, werkte Mark Wolynn meer dan twintig jaar als therapeut met individuen en groepen. In dit boek vertaalt hij deze kennis naar zeer toegankelijke informatie. Je gaat aan de slag met je familiestamboom, zelftests, oefeningen in visualisatie, actieve verbeelding en directe dialoog om je oude pijnstukken opnieuw te integreren en je leven en gezondheid terug te winnen.
Het is niet met jou begonnen is een aanpak voor het oplossen van langdurige problemen die in veel gevallen niet door traditionele therapie, medicijnen of andere interventies kunnen worden aangepakt.